Veel gestelde vragen over afkoop beleggingsverzekering

Voordat wij een beleggingsverzekering kunnen afkopen, hebben wij een e-mail of een brief van u nodig, zodat wij u de afkoopofferte kunnen opsturen. De afkoopofferte kunt u bij ons opvragen door een e-mail te sturen naar [email protected]. Heeft u geen e-mail? Ons postadres is:

Allianz Nederland Levensverzekering 
T.a.v. Afdeling Servicing Life
Postbus 761
3000 AT ROTTERDAM

U ontvangt deze binnen 5 werkdagen. Heeft u geen e-mailadres opgegeven dan kan het iets langer duren in verband met de postverzending.
  • De afkoopofferte ondertekend door (beide) verzekeringnemer(s);
  • Een kopie van een geldig legitimatiebewijs van (beide) verzekeringnemer(s);
  • Een kopie van uw bankpas of bankafschrift van het rekeningnummer waarnaar wij moeten overmaken. Wij zijn verplicht de tenaamstelling van het opgegeven rekeningnummer te controleren.

    Is uw levensverzekering verpand aan een geldverstrekker, zoals een bank? Dan hebben wij ook een akkoord van deze geldverstrekker nodig.
Zodra alle documenten voor afkoop zijn ontvangen, maken wij het geld uiterlijk binnen 10 werkdagen naar het opgegeven rekeningnummer over.
Voordat een verzekering wordt gestopt en de waarde wordt uitgekeerd, is het van belang dat u op de hoogte bent van de mogelijke financiële, juridische en/of fiscale gevolgen. Wij gaan ervan uit dat uw fiscale regime bij u bekend is en dat u de gevolgen van afkoop bespreekt met uw adviseur.
Wij zijn verplicht te controleren dat het rekeningnummer waarnaar wij overmaken op jouw naam staat. Daarom ontvangen wij graag een kopie van een recent (digitaal) bankafschrift van de rekening waarop jij de uitkering wilt ontvangen. Het afschrift mag niet ouder zijn dan drie maanden. Jouw saldogegevens hoeven hierop niet zichtbaar te zijn. Jij mag ook een kopie van jouw bankpas toesturen.
Als jouw beleggingsverzekering is gekoppeld aan een hypotheek (dit noemen we ook wel verpanden), dan moet de hypotheekverstrekker (bank) toestemming verlenen voor het afkopen van jouw beleggingsverzekering. Jij kan de afkoopprocedure versnellen door zelf contact op te nemen met de geldverstrekker en te vragen om jouw polis vrij te geven voor afkoop.

Dit is alleen mogelijk wanneer jouw verzekering gekoppeld is aan een hypotheek (verpand). Wij hebben dan een schriftelijk en ondertekend akkoord nodig van de hypotheekverstrekker om de afkoop uit te kunnen voeren. Op jouw polisblad lees je of jouw levensverzekering is verpand.

Wanneer jij wel een hypotheek heeft, maar jouw verzekering is niet verpand aan jouw bank, dan kunnen wij de waarde van jouw verzekering alleen overmaken naar jouw eigen rekening. Jij kan dan vervolgens zelf de waarde overmaken naar een hypotheekverstrekker of een andere partij.

Heeft jouw verzekering een fiscale KEW-clausule (Kapitaalverzekering Eigen Woning)? Dan moet jij de uitkering gebruiken om de eigen woningschuld af te lossen. Op jouw polisblad lees je of jouw verzekering een KEW-clausule heeft.

Denk jij erover om de verzekering af te kopen? Houd er dan rekening mee dat hier verschillende financiële gevolgen aan verbonden zijn. Om alle gevolgen te kunnen overzien en begrijpen, adviseren wij jou om eerst deskundig advies in te winnen.

Over de waarde van sommige levensverzekeringen betaal jij tijdens de looptijd geen belasting. Als jij deze nu afkoopt, kan jij niet meer op een fiscaalvriendelijke manier vermogen opbouwen in een kapitaal­verzekering. Voor nieuwe kapitaal­verzekeringen geldt dit belastingvoordeel namelijk niet meer.

Is jouw fiscaal gunstige polis eenmaal beëindigd? Dan kan jij geen nieuwe meer afsluiten. Dit is vanuit belasting regelgeving namelijk niet meer mogelijk.

Een verzekering heeft vaak een overlijdensrisico­dekking. Beëindigt jou de verzekering? Dan moet jij deze overlijdensrisico­verzekering opnieuw afsluiten. Soms kan dat niet of zijn de kosten hiervan hoger. Bijvoorbeeld omdat jij nu een hogere leeftijd of een slechtere gezondheid hebt.

Beleg jij (deels) in een beleggings­fonds met garantie van Allianz? Als jij de verzekering beëindigt, vervalt deze garantie.

Wij gaan door met premie-incasso totdat de verzekering is beëindigd. Het kan hierdoor voorkomen dat wij teveel bij jou incasseren. Dit geld ontvang jij uiteraard van ons terug.
Bij het beëindigen van een relatie vragen wij altijd om toestemming van beide partners. Ook als de verzekering op een naam staat. Is er sprake van echtscheiding, dan hebben wij ook een kopie nodig van jouw echtscheidingsconvenant die door beide polishouders is getekend.
Allianz brengt geen kosten in rekening voor het afkopen van jouw polis. Wel kan het zijn dat jij een belastingclaim krijgt. Bespreek dit met jouw adviseur of met jouw belastingconsulent. 
Als jij een lijfrenteverzekering wilt afkopen,  dan heeft dit fiscale gevolgen. Allianz is verplicht om in dat geval  52% van de opgebouwde waarde in te houden voor inkomstenbelasting. Daarnaast kan de belastingdienst hiervoor ook een boete rekenen (20% revisierente). Neem voordat jij besluit tot afkoop van een lijfrenteverzekering altijd contact op met jouw financieel adviseur om de gevolgen te bespreken.

Heb jij een lijfrenteverzekering, dan bouw jij waarde op om een lijfrente aan te kopen ter aanvulling op jouw oudedagsvoorziening. Een lijfrente keert over een vooraf afgesproken periode een bedrag uit en kan ingaan op het moment dat jij de AOW leeftijd bereikt. De verschillende mogelijkheden voor de aankoop van een lijfrente bij Allianz kun jij hier vinden. Het periodiek laten uitkeren van de opgebouwde waarde kan fiscaal gezien aantrekkelijk zijn, omdat hierdoor inkomstenbelasting kan worden bespaard.

Eventueel kan een deel van de waarde (de opgebouwde waarde per 31-12-2005) worden gebruikt voor de aankoop van een overbruggingslijfrente. Dit is een lijfrente die al uitkeert voordat de AOW leeftijd is bereikt. Als jij hier meer informatie over wilt, dan kan jij dit bespreken met jouw adviseur.

Mail ons dan op [email protected] of bel ons op 088-577 23 33. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.30 uur.
Neem contact met ons op. 
Vraag advies bij een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.