Welke risico’s loop ik als een bedrijfspand huur of koop?

 

Welke risico’s loop ik als een bedrijfspand huur of koop?

Als ondernemer wilt u graag een bedrijfspand dat bij u past. En bij uw wensen nu, maar ook in de toekomst. Een belangrijke vraag is ook: gaat u kopen of huren? Beide opties hebben voor- en nadelen. En alleen u kunt bepalen welke voor u gelden en welke niet. Ook de risico’s zijn belangrijk om mee nemen in uw keuze. De financiële risico’s, de kosten die u maakt en de toekomstverwachting van uw bedrijf.
Om een keuze te maken tussen kopen en huren kunt u de voor- en nadelen op een rijtje zetten. Op basis daarvan kunt u ook de risico’s bepalen. Bijvoorbeeld hoe u het pand gaat financieren. En of u dat kunt blijven doen. Maar denk ook aan de kosten die u maakt om het pand geschikt te maken voor uw bedrijf. En wat er gebeurt met die aanpassing bij een schade. Of wat er gebeurt als u het pand een tijd niet kunt gebruiken. Daarvoor is een bedrijfsschadeverzekering bedoeld. En daarvoor maakt het niet uit of u koopt of huurt.

Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van het kopen van een bedrijfspand. En welke risico’s u daarbij kunt verwachten.

Voordelen

 • De aankoop van een bedrijfspand is een investering in uw bedrijf. Maar bescherm die investering wel met een goede gebouwenverzekering.
 • U bent niet afhankelijk van de verhuurder. Een eigen bedrijfspand geeft veel vrijheid. U bepaalt zelf hoe u het pand inricht bijvoorbeeld. Maar ook de uitstraling of een uitbreiding van het pand kunt u zelf bepalen. 
 • U profiteert van een waardestijging.
 • Een bedrijfspand is net als een woning maar in zekere mate waardevast. Dat de waarde ervan kan fluctueren, is een feit. Zorg wel dat de waarde op uw gebouwenverzekering klopt als u bijvoorbeeld investeringen doet.

Nadelen

 • U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Als u een bedrijfspand koopt, moet u dat ook onderhouden. Niet alleen kleine reparaties, maar ook groot onderhoud. 
 • Waardedaling. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat ook onroerend goed fors in waarde kan dalen. Net zoals u kunt profiteren van een waardestijging, kunt u ook te maken krijgen met een daling van de waarde. 
 • Het kopen van een bedrijfspand is een grote investering. En veel banken hanteren een bepaalde financieringsgrens. Bijvoorbeeld 70% of 80% van de waarde. Dat betekent dat u een aanzienlijk deel zelf moet investeren. 

Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van het huren van een bedrijfspand. En welke risico’s u daarbij kunt verwachten.

Voordelen

 • Huren kan een flexibele oplossing zijn. Uiteraard spreekt u in het huurcontract een huurperiode af. En soms is het mogelijk om een beperkte periode af te spreken, zodat u verder kunt als dat beter bij uw bedrijf past.
 • Groot onderhoud komt niet voor uw rekening, maar voor rekening van de verhuurder. Als huurder bent u wel verantwoordelijk voor klein onderhoud. 
 • Uw kapitaal blijft beschikbaar. Bijvoorbeeld om te investeren in uw bedrijf. Het aanbod is, zeker op bepaalde locaties, veel groter dan bij bedrijfspanden die te koop staan. 

Nadelen

 • U kunt niet profiteren van een waardestijging. En bovendien kan de verhuurder de huurprijs verhogen.
 • U moet rekening houden met de verhuurder. Als u een pand huurt, kunt u niet zomaar besluiten om het pand te veranderen. Als u toch zelf veranderingen aanbrengt, moet u dat verzekeren als huurdersbelang via een gebouwenverzekering.
Neem contact met ons op. 
Vraag advies bij een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.