Een webshop beginnen in 7 stappen

 

Wilt u een webshop beginnen? Start dan met een ondernemingsplan. Bent u al eigenaar van een winkel en wilt u een webshop toevoegen? Pas dan uw ondernemingsplan aan. Soms kan het verstandig zijn een apart ondernemingsplan op te stellen voor uw webshop.
Gaat u een webshop beginnen? Dan wordt u ondernemer. U moet zich daarom registreren bij de Kamer van Koophandel. U krijgt dan automatisch een btw-nummer. Voor het berekenen en afdragen van btw zijn regels. Daarover leest u meer op de website van de Belastingdienst.
Elk beestje moet een naam hebben, uw bedrijf dus ook. Aangezien u online verkoopt, moet u dus ook een domeinnaam registreren. Let er bij de keuze van uw domeinnaam op dat deze logisch, herkenbaar én beschikbaar is. is. Leg dan uw domeinnaam vast. Dat kan bij verschillende bedrijven. Kies een bedrijf dat is aangesloten bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Deze bedrijven mogen domeinen direct aanmaken en verkopen. Bedenk bovendien of u ook een e-mailadres en hostingpakket nodig heeft. Hosting is de ruimte voor het opslaan van data. Een domeinnaam verwijst alleen naar deze ruimte.
Niet alle risico’s zijn te verzekeren. Algemene voorwaarden dekken deze risico’s voor een groot deel af. Wees daarom vooraf duidelijk voor alle partijen. Vermeld welke betalingsvoorwaarden er gelden en welke leveringsvoorwaarden en garanties u hanteert. Daarnaast hoort ook informatie over de klachtenregeling, aansprakelijkheid en de overeenkomst thuis in deze voorwaarden. Voor hulp bij het opstellen van de algemene voorwaarden kunt u terecht bij DAS Rechtsbijstand.
Een van de belangrijkste punten van een succesvolle webshop is een goede website. Bezoekers moeten uw producten gemakkelijk kunnen vinden en bestellen. Daarbij moeten ze altijd informatie kunnen vinden over de betalingswijze en de levering. Naast duidelijke productinformatie moet uw website ook informatie vermelden over uw bedrijf, zoals uw adresgegevens, KvK-nummer en btw-nummer.
Uw webshop behandelt persoonsgegevens, dus is het belangrijk dat uw website omwille van de privacy goed beveiligd is. Ook de betalingen moeten via een beveiligde pagina verlopen.
De verkoop aan consumenten is gebonden aan strenge regels voor het bestelproces en voor de bevestiging van de bestelling. Op de website van de Autoriteit Consument en Markt leest u aan welke regels u moet voldoen. 
Als u een webshop begint, moet u zich afvragen of u na een bestelling uw klanten nog wilt benaderen voor reclame. Daarvoor is altijd toestemming vereist. Ongevraagd reclame verzenden mag niet.
Neem contact met ons op. 
Vraag advies bij een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.