Het einde van het jaar is in zicht. Een goed moment om te bekijken of je nog gebruik kunt maken van belastingvoordeel. Wanneer je geld opzij wilt zetten voor je oude dag, betaalt de Belastingdienst daaraan mee. Allianz legt uit hoe je als ondernemer die fiscale jaarruimte benut.
Je pensioen lijkt misschien ver weg, maar het is wel zo prettig om straks op je oude dag een redelijk inkomen te hebben. Zelfstandig ondernemers moeten zelf aan de slag met de opbouw van hun pensioen. Dat is een hele verantwoordelijkheid en veel zzp'ers bouwen dan ook te weinig pensioen op om later prettig te kunnen leven. Zij hebben een pensioentekort.
Voordeliger dan zelf sparen
Als zzp'ers al aan hun pensioen denken, doen ze dat vaak door 'gewoon' zelf geld opzij te zetten. Dat kan, maar er is een voordeligere manier om geld opzij te zetten voor later. De zogeheten fiscale jaarruimte is dat deel van je inkomen dat je met een belastingvoordeel mag reserveren voor je pensioen. Het is wel de bedoeling dat je dit bedrag besteedt aan een lijfrente om pensioen op te bouwen. De uitgaven daarvoor mag je alleen aftrekken als je in een jaar een pensioentekort hebt.
Extra voordeel met de reserveringsruimte
Heb je de fiscale jaarruimte van de afgelopen jaren niet benut, dan mag je deze jaren inhalen. De niet gebruikte jaarruimtes vormen de reserveringsruimte. En dat inhalen kan tot wel zeven jaar terug. Dat is goed nieuws voor zzp’ers die in hun eerste ondernemersjaren te weinig overhielden om aan pensioenopbouw te besteden. Want wanneer je al zeven jaar geen pensioen opgebouwd hebt, heb je nog veel geld tegoed.
Hoeveel is de fiscale jaarruimte?
Wil je nog dit jaar belastingvoordeel hebben? Maak dan snel gebruik van je jaarruimte. Bereken je jaarruimte en reserveringsruimte met de jaarruimtetool van Bright Pensioen of op de site van de Belastingdienst.