Allianz introduceert Cyberverzekering voor mkb’ers
 

Cyberincidenten zijn uitgegroeid tot een van de grootste risico’s voor ondernemers. Allianz introduceert daarom speciaal voor bedrijven in het midden- en kleinbedrijf de Allianz Cyberverzekering. Hiermee kunnen ze zich via hun verzekeringsadviseur verzekeren tegen de gevolgen van onder meer hacks, malware en datalekken. Ook introduceert Allianz de Cyber Risicoscan; een scan waarmee een ondernemer eenvoudig en snel inzicht krijgt in de cyberrisico's die zijn bedrijf wellicht loopt. Met deze scan wil Allianz ondernemend Nederland helpen om cyber secure te ondernemen.

Cyberverzekering

De Allianz Cyberverzekering is een zeer uitgebreide verzekering die bedrijven beschermt tegen schade door een cyberincident. Die schade kan optreden op verschillende gebieden: aansprakelijkheid, eigen bedrijfsschade en de kosten van crisismanagement. De Allianz Cyberverzekering is daarbij niet uitsluitend een verzekering die schade dekt, maar biedt ondernemers bij een (vermoedelijk) cyberincident 24 uur per dag, zeven dagen in de week toegang tot de Allianz Cyber Hulpdienst, een team met IT-specialisten, forensisch onderzoekers, juridisch adviseurs, communicatie- en PR-professionals en deskundigen op het gebied van kredietbeheer. Allianz werkt hierin samen met expertisebureau Crawford & Company, die het crisismanagement coördineert.

“Eén op de vijf mkb’ers krijgt inmiddels te maken met cyberincidenten of cybercrime”, aldus Geert Deschoolmeester, Head of Market Management bij Allianz. “Als je als ondernemer te maken hebt met een hack of een virus of een datalek, dan komen er veel meer kosten bij kijken dan alleen het veiligstellen van data en het opnieuw beveiligen van je systemen. Het gaat ook om mogelijk omzetverlies omdat bedrijfskritische systemen eruit liggen, reputatieschade, AVG-boetes en kosten van aansprakelijkheid, juridische procedures en forensisch onderzoek. We leveren naast een goede dekking ook verschillende soorten specialisten om de mogelijke gevolgen van cybercrime zo veel mogelijk te beperken.”

Cyber Risicoscan

De Allianz Cyber Risicoscan geeft een ondernemer eenvoudig en snel (binnen tien minuten) inzicht in de cyberrisico's die het bedrijf wellicht loopt. Op basis van een vragenlijst ontvangen ondernemers een score die aangeeft of ze een hoog, gemiddeld of laag risico lopen op een cyberincident. Ook krijgen ze een rapport met relevante tips hoe ze hun cyberpreventie kunnen verbeteren. De scan gaat niet alleen in op de technische beveiliging van computer- en bedrijfsnetwerken, maar ook op beleid en organisatie; hoe wordt er binnen de organisatie omgegaan met systemen en data? En wat moet er überhaupt gebeuren als je als organisatie te maken krijgt met een cyberincident?

Preventie

Deschoolmeester: “Voor cyberincidenten geldt dat voorkomen altijd beter is dan genezen. We merken dat ondernemers zich niet altijd bewust zijn van de risico’s die ze lopen. Met een paar aanpassingen, zowel op IT-gebied als op het gebied van beleid en organisatie is er vaak al een wereld te winnen. Mocht het dan toch mis gaan, dan biedt onze verzekering een zo compleet mogelijk vangnet om de negatieve gevolgen zo veel mogelijk te beperken. De verzekeringsadviseur kan de ondernemer daarbij helpen. Hij kent de ondernemer en zijn bedrijf het best. De adviseur kan de ondernemer met de Cyber Risicoscan inzicht in zijn cyberrisico’s geven en indien nodig een passende verzekering adviseren.”