De drie pijlers van het Nederlandse pensioenstelsel

In Nederland is het pensioenstelsel gebouwd op drie pijlers: 1. Het pensioen van de overheid: de AOW. 2. Het pensioen dat u opbouwt met werken in dienstverband: het werkgeverspensioen. 3. Het pensioen dat u zelf regelt: het privépensioen of aanvullend pensioen. Als zelfstandige heeft u alleen AOW en geen werkgeverspensioen. Het is daarom belangrijk om te sparen voor een aanvullend pensioen.

Het basispensioen: AOW

Elke Nederlander krijgt later een basispensioen, de AOW. Dit geldt ook voor zelfstandigen. Dit betekent dat u vanaf de pensioensleeftijd een maandelijkse uitkering krijgt. Die pensioensleeftijd schuift stapsgewijs op. De maandelijkse uitkering is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Als alleenstaande krijgt u ongeveer € 1.100,- netto per maand, wanneer u getrouwd bent of samenwoont, ontvangt u zo’n € 750,- per persoon. De actuele uitkeringen vindt u op de site van de Sociale Verzekeringsbank.

Aanvullend pensioen zelf regelen

Leven van de AOW is absoluut geen luxe. Het is daarom verstandig een aanvullend pensioen op te bouwen. Dan weet u zeker dat u zonder geldzorgen kunt genieten van het leven na uw werk. Als zzp’er sparen voor pensioen, kan op verschillende manieren. Bekijk de mogelijkheden de u heeft om een zzp-pensioen op te bouwen.

Starten met pensioen

Wanneer u start met uw bedrijf, is het verstandig direct na te denken over uw pensioen. Vermeld in uw ondernemingsplan direct uw pensioenplan en de geschatte maandelijkse kosten . Bij de start van uw bedrijf kunt u in het eerste jaar direct een vast bedrag wegzetten op een spaarrekening. Wanneer u 100% zeker weet dat u ondernemer blijft, kunt u daarna alsnog overstappen op een gerichte pensioenoplossing, zoals banksparen of een belegginslijfrente. Blijkt het ondernemerschap na enkele maanden toch niet bij u te passen, dan heeft u het spaargeld ten minste niet vastgezet.