Ik ben met pensioen
Informatie over het pensioen dat je hebt
Veelgestelde vragen
Je regelt de verdeling van je pensioen in het echtscheidingsconvenant of je maakt hier samen afspraken over. Informeer ons als je gaat scheiden of als het geregistreerd partnerschap stopt. Want meestal moet het pensioen dan verdeeld worden. Gebruik hiervoor het mededelingsformulier.
Na ontvangst van het mededelingsformulier berekenen wij opnieuw de hoogte van het variabele pensioen. Daarna verdelen wij het pensioen zoals je met je ex-partner hebt afgesproken. Omdat je pensioen nu verdeeld is, zal je eerstvolgende uitkering lager worden.
Wij kunnen de verdeling als volgt voor je regelen:
- Er verandert niets. Je ontvangt als vanouds het variabele pensioen en jij zorgt ervoor dat je ex-partner het partnerdeel krijgt. Als je ex overlijdt, ontvang jij vanaf dat moment weer het volledige pensioen.
- Wij verdelen de uitkering over 2 polissen met jou als verzekeringnemer. De uitkering op de bestaande polis gaat omlaag naar het afgesproken bedrag. Op de nieuwe polis wordt je ex de ontvanger van het partnerdeel. Als je ex overlijdt, ontvang jij vanaf dat moment weer het volledige pensioen. Per polis brengen wij kosten in rekening.
Kies je voor optie 2? Mail dan - naast het mededelingsformulier - een kopie bankafschrift en een kopie identiteitsbewijs van je ex-partner naar [email protected]. Vermeld in de onderwerpregel je polisnummer.
Wanneer ontvang ik mijn uitkering?
Wij betalen de uitkering achteraf en altijd rond de 24e van de maand. Alleen de allereerste uitkering komt soms later. Bijvoorbeeld als wij de koopsom niet voor de 15e hebben ontvangen.
Heb je gekozen voor een uitkering per kwartaal, halfjaar of jaar? Dan ontvang je de uitkering dus in de laatste maand van de gekozen uitkeringsfrequentie. Een voorbeeld:
Ingangsdatum: 01-07-2023
Uitkeringsfrequentie: per kwartaal
Looptijd: 5 jaar
De einddatum is 01-07-2028. Je ontvangt in totaal (tenzij je eerder overlijdt) 20 uitkeringen. De eerste is rond 24 september en de laatste rond 24 juni 2028.
In principe houden wij de loonheffingen in op jouw uitkering voordat wij deze aan je overmaken. Vervolgens dragen wij deze af aan de Belastingdienst. Dat zijn wij wettelijk verplicht. De heffingen die wij inhouden zijn:
- loonbelasting
- premies volksverzekeringen
- inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet.
Bij jouw aanvraag heb je aangegeven of je gebruik wenst te maken van Loonheffingskorting of niet. Hier houden wij dan rekening mee.
Bij jouw inkomstenbelasting geef je op hoeveel wij hebben ingehouden. Dit doe je aan de hand van de Jaaropgave die je van ons ontvangt. Dit is meestal al vooraf ingevuld, maar controleer het goed. Daarna regelt jouw aangifte Inkomstenbelasting of je nog belasting terugkrijgt of nog moet betalen.