Het Pensioenakkoord

Het kabinet heeft samen met werknemers- en werkgeversorganisaties een pensioenakkoord gesloten. Het akkoord met nieuwe afspraken over pensioen en AOW moet het pensioenstelsel transparanter en persoonlijker maken. Iedereen die pensioen opbouwt in Nederland krijgt een pensioenpotje. Er zijn nog veel vragen over de invulling. Voor jouw pensioenregeling bij Allianz heeft het pensioenakkoord maar weinig effect. Welke effecten? Dat lees je hieronder.
Met jouw pensioenregeling van Allianz of de Allianz PPI heb je al een pensioenregeling die gebaseerd is op beleggingen. Allianz en Allianz PPI bieden vanaf de start alleen maar beschikbare premieregelingen aan, dat maakt ons ook wel een expert. Je hebt bij ons geen garantie over de uitkomst, wel zien we al jaren dat de opbrengsten van beleggen hoger zijn dan het afspreken van een garantie. In het nieuwe pensioenstelsel staat de beschikbare premie centraal. En er wordt niet langer een belofte gedaan over de hoogte van de pensioenuitkering. Beleggen hoeft niet ingewikkeld te zijn, wij helpen je door alvast 10 vooringevulde mandjes te maken (zogeheten lifecycles). Je hoeft dus geen beleggingsexpert te zijn. Door het invullen van jouw Risicoprofieltoets helpen we je om je beleggingen bij jouw persoonlijke situatie aan te laten passen. 
Je werkgever kan (samen met jullie) er voor kiezen om in plaats van een percentage dat in stappen van 5 jaar omhoog gaat, een vast percentage voor iedereen vast te stellen. Voor sommigen zal dit een hoger percentage zijn, en voor oudere werknemers vaak een lager percentage. In overleg met je werkgever kun je kijken naar een mogelijke compensatie (goedmaken van het verschil tussen de hogere premie en de nieuwe lagere). 
Omdat in het oude systeem het pensioen dat je nabestaanden krijgen afhankelijk was van je periode dat je bij je werkgever kon werken, en dit soms tot te weinig nabestaandenpensioen kon leiden, is in het nieuwe systeem je partnerpensioen afhankelijk van je brutosalaris. Hoeveel je nabestaandenpensioen is kun je nakijken in je Allianz Persoonlijke Pensioenportaal, of op www.mijnpensioenoverzicht.nl.
Als de regels hierover worden aangenomen kun je van je pensioen dat ingaat vanaf 2025 10% ineens opnemen. De invoering hiervan is al een aantal keren uitgesteld. Ga je eerder met pensioen? En wil je een hoger pensioen aan het begin? Probeer dan eens een Hoog-Laag Pensioen van Allianz. Let wel op! Een hoger pensioen kan gevolgen hebben voor eventuele toeslagen of andere regeling. Zoek goed uit wat het voor jou kan betekenen.

Het voorstel Wet Toekomst Pensioenen is goedgekeurd door de 1ste Kamer. De nieuwe pensioenregels gelden vanaf 1 juli 2023. Jouw werkgever heeft tot 2028 om aan de nieuwe regels te voldoen. In sommige gevallen kan je gebruik blijven maken van je oude regeling, dit zijn afspraken die je met je werkgever maakt.

De transitieperiode is gestart. Deze periode kent drie fases. De arbeidsvoorwaardelijke fase waarin vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers afspraken maken. Een fase van onderbrenging bij de pensioenuitvoerders. En een implementatiefase. Alle pensioenregelingen moeten uiteindelijk vóór 1 januari 2028 zijn aangepast. 

Wil je contact met ons? Wij zitten voor je klaar op werkdagen tussen 9:00 uur en 17:30. 

Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.