Hypotheek kosten

√ Helder over alle kosten

√ Kosten en de belasting

√ Kosten en keuzes

Als je een woning wilt kopen, heb je een hypotheek nodig. Daarmee betaal je voor het huis. Maar daarnaast heb je extra kosten. Welke kosten komen bovenop de kooprijs van de woning? En dus bovenop de hypotheek? En welke kosten kun je aftrekken van de belasting? Dat lees je hier.

Naast de kosten voor het afsluiten van een hypotheek, heb je te maken met andere kosten. Want je betaalt ook voor het werk van de adviseur, taxateur of notaris. Dit zijn de kosten koper. Deze kosten moet je zelf betalen. Los van je hypotheek. Wel kun je een aantal kosten aftrekken van de belasting. De kosten koper bestaan uit:

 • vaste kosten waarmee je altijd te maken hebt
 • kosten waarmee je te maken kunt krijgen
Je betaalt overdrachtsbelasting als je een bestaande woning koopt, dus niet bij een nieuwbouwwoning. De overdrachtsbelasting is 2% van de koopprijs van uw woning. Maar ben je jonger dan 35 en heb je nog geen gebruik gemaakt van de startersvrijstelling? Dan betaal je geen overdrachtsbelasting bij een aankoopt tot € 510.000,-.
Voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) betaal je 0,6% van het hypotheekbedrag (2024). Bij een hypotheek van € 300.000,- betaal je dan € 1.800,-. Maar dankzij NHG heeft je hypotheekverstrekker extra zekerheid. En daarom krijg je korting op de hypotheekrente. 

Je gaat naar de notaris voor de hypotheekakte en de overdrachtsakte of transportakte. Het tarief voor de notaris is vrij. De ene notaris is dus goedkoper dan de andere. Bij het kopen van een woning moet je rekenen op € 1.000,- tot € 1.200,-.

Een nieuwbouwwoning is ‘vrij op naam’. De overdrachtskosten zijn dan bij de koop inbegrepen.

De taxateur bepaalt de waarde van de bestaande woning en stelt daarvan een rapport op. Je kunt alleen een Allianz Hypotheek krijgen als je een taxatierapport hebt. En voor een taxatie betaal je een prijs. Die taxatiekosten verschillen per taxateur. En soms kun je daarover onderhandelen. De regel is dat de taxatiekosten afhangen van de waarde van je huis. Hoe meer je huis waard is, hoe hoger de taxatiekosten. Je kunt ook vooraf een vast bedrag afspreken. Daarin zitten dan alle kosten. Gemiddeld betaal je voor een taxatie zo’n € 800,-.
Je adviseur kijkt naar je wensen en je persoonlijke situatie en geeft je advies over de hypotheek die bij je past (persoonlijk advies). Ook regelt je adviseur de hypotheek voor jou (bemiddeling). Voor deze diensten betaal je een tarief. Dat tarief verschilt per financieel adviseur. Afhankelijk van hoe complex jouw situatie is, moet je rekenen op € 1.500,- tot € 2.500,-. 
Samen met je hypotheek sluit je ook een woonhuisverzekering af. De premie voor de Allianz Woonverzekering is afhankelijk van je situatie. De premie hangt af van je woonhuis, je woonplaats en je gezinssituatie. Daarnaast kun je zelf nog bepalen hoe uitgebreid de verzekering is. En welk eigen risico je wilt. Voor een afgewogen keuze ga je naar je adviseur. Of naar een adviseur bij jou in de buurt.

Deze kosten kun je aftrekken van de inkomstenbelasting:

 • Taxatiekosten bestaande woning
 • Advieskosten hypotheek
 • Opstellen hypotheekakte door notaris
 • Kosten Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
 • Kosten verlengen hypotheekofferte
 • Rente leningen voor je huis

Op de site van de Belastingdienst lees je welke kosten voor je eigen woning je mag aftrekken.

De kosten hieronder betaal je soms:

 • Makelaarskosten - Je kiest zelf of je de woning koopt met een makelaar. De kosten verschillen per makelaar. Vaak is het een percentage van de aankoopprijs, soms is het een vast bedrag.
 • Annuleringskosten - Als je de offerte getekend hebt en de hypotheek toch niet doorgaat. De annuleringskosten zijn € 750,-.
 • Administratiekosten - Je betaalt alleen administratiekosten als je nog iets verandert nadat je de hypotheekakte bij de notaris hebt getekend. Per verandering betaal je € 250,-.
 • Verzekeringen – De premie van de woonhuisverzekering en andere verzekeringen, zoals de overlijdensrisicoverzekering.
Wil je contact met ons? Wij zitten voor je klaar op werkdagen tussen 9:00 uur en 17:30. 

Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.