√ Maximaal hypotheekbedrag

√ Aflossing van je hypotheek

√ Extra aflossen van je hypotheek

Hypotheek – Maximaal hypotheekbedrag en aflossen

Als je een woning zoekt, wil je weten hoeveel je kunt lenen. Dus wat je maximale hypotheek is. Voor je hypotheek gelden enkele regels. Zo kun je niet méér hypotheek krijgen dan de waarde van je woning. Je kan dus maximaal 100% van de woningwaarde financieren. En 106% als je je woning energiezuiniger maakt. Maar er zijn meer zaken van belang voor je maximale hypotheek, zoals je inkomen, je leeftijd en je energielabel. En ook of je een studieschuld of een krediet hebt.
Je hypotheek is meer dan alleen een lening voor je woning. Want je moet ook over 10 of 20 jaar nog blij zijn met de keuzes die je nu maakt. Er komt dus nogal wat bij kijken. Wil je er zeker van zijn dat je de juiste keuzes maakt? Ga dan voor een verantwoord hypotheekadvies naar je financieel adviseur. Of naar een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt

Het is belangrijk dat je hypotheek past bij wat je kunt uitgeven, bij je bestedingsruimte. Je wilt immers je hypotheek ook over 10 of 20 jaar nog goed kunnen betalen. Daarom zijn er hypotheeknormen. Eén hypotheeknorm is de woonquote.  Dit is het deel van je inkomen dat je aan woonlasten mag besteden. De woonquote is afhankelijk van het inkomen, de hypotheekrente en je leeftijd. Een andere hypotheeknorm is de factor. Deze wordt bepaald door de woonquote en je energielabel.

Stelregel 1: hoe hoger het inkomen, hoe hoger de woonquote

Stelregel 2: hoe hoger de rente, hoe hoger de woonquote

Stelregel 3: Hoe beter je energielabel, hoe hoger de factor

Als de woonquote bijvoorbeeld 24% is, mag je bij een inkomen van € 40.000,- met een energielabel A++++ (factor 4,9), maximaal een hypotheek aanvragen voor een bedrag van € 197.889. Stel dat het energielabel lager is, label C (factor 4,4), dan kan er maximaal een hypotheek worden aangevraagd van € 177.889.

Het Nibud stelt de normen elk jaar vast. Hier vind je de woonquotenormen ofwel de financieringslastnormen 2024.

Met je hypotheek ga je voor lange tijd, vaak voor 30 jaar, een lening aan. Die lening los je stap voor stap af totdat je geen hypotheek meer hebt. Dat aflossen kan op 2 manieren: via de Annuïteiten Hypotheek of via de Lineaire Hypotheek. En er zijn mengvormen. Wil je een deel niet aflossen? Dat kan met onze Aflossingsvrije Hypotheek. Welke hypotheek en voorwaarden bij jou passen, hangt af van de mogelijkheden en van wat jij belangrijk vindt. Je financieel adviseur helpt je graag bij je keuze. Heb je geen adviseur? Maak dan een afspraak met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.

Veel mensen willen hun hypotheek zo snel mogelijk verlagen. En dat kan. Je mag bij Allianz onbeperkt aflossen op je hypotheek met je eigen spaargeld zonder extra kosten. De minimale storting bedraagt € 500,-

Wil je meer aflossen? Dan betaal je mogelijk extra kosten. Twijfel je of extra aflossen voor jou verstandig is? En zo ja, welk bedrag? Bespreek het dan met je financieel adviseur. Of met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.

Wil je contact met ons? Wij zitten voor je klaar op werkdagen tussen 9:00 uur en 17:30. 

Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.