Willemijn Offerman: Stuurvrouw en lid van vele teams

Je zou er haast tureluurs van worden. Het aantal teams waar Willemijn Offerman (22) deel van uit maakt. Vanaf haar geboorte onderdeel van het gezinsteam Offerman. Op het water completeert ze met bemanning het zeilteam in de 49erFX klasse. Samen met haar broer Manus vormt ze Team Offerman. Het team zeilsters van TeamAllianz traint volop met de Spelen van 2024 aan de einder. En soms, soms is ze ook nog een team in haar uppie op haar woonboot. Uit het opspattende boegwater rijst dan ook de vraag: Wat maakt elk team nou zo speciaal?
Ik ben nog net niet letterlijk op het water geboren, maar nog voor mijn eerste verjaardag ging ik al met mijn vader en moeder mee het water op. Zat ik lekker over het randje naar de golven te kijken. We hebben een eilandje op Vinkeveen en daar is de liefde voor het zeilen gegroeid. Manus is twee jaar ouder. Wat hij al kon wilde ik ook kunnen. Mijn moeder is gymdocente. Ze gaf aanwijzingen maar liet ons ook los om ervaring op te doen. Na de Optimist heb ik veel samen met Manus gevaren. Nu nog weleens, maar dan voor de lol. En als we met zijn allen in het buitenland zijn is het soms fijn om mijn broer in de buurt te hebben om mijn hart te luchten.
  • In ons zeilteam zijn we met vijf meiden. Het is een team dat elkaar naar een hoger niveau brengt. We pushen elkaar om beter te worden. Sinds 2019 vaar ik met Elise de Ruijter, maar we gaan nu opnieuw bekijken wie het beste bij elkaar past. Elke stuurvrouw stuurt weer iets anders. Daar leren we heel veel van. Vergelijk het met de strijd tussen Kiran Badloe en Dorian van Rijsselberghe. Ze trainden niet alleen voor zichzelf maar ook om de ander beter te maken, terwijl er maar één naar Tokyo mocht. Uiteindelijk vechten we het in de wedstrijd uit wie er naar Parijs mag.
  •  
  • In augustus raakte ik overtraind en heb ik ook nog een blessure aan mijn voet opgelopen. Ik was heel erg moe en moet tijd voor mezelf nemen. Daardoor ben ik ook het enige lid van mijn eigen thuiszitteam. Inmiddels ben ik op de weg terug. Daarin word ik heel goed begeleid door verschillende mensen van TeamAllianz. Het team is gelukkig erg betrokken.
  •  
  • Zo’n topteam creëren, hoe doe je dat?
  •  
  • Het gaat om vertrouwen. Op het water vertrouw ik mijn zeilmaatje. Als ze aangeeft waar betere wind zit dan volg ik dat op. Als je samen wint heb je het samen gedaan, maar als je verliest moeten de moeilijke gesprekken ook gevoerd kunnen worden.
  • Met het zeilteam dagen we elkaar uit om een zo hoog mogelijk niveau te halen. We zijn dan niet elkaars concurrenten, ondanks dat er in 2024 maar één boot naar de Olympische Spelen mag.
  • Je hebt alle puzzelstukjes nodig. De coach, de trainer, de sportarts, de fysiotherapeut, sponsoren. De bond die vanalles voor ons regelt en TeamAllianz dat zorgt voor financiële middelen, waardoor de zeilpuzzel compleet is.