Marit Bouwmeester: Over zeilen èn zwangerschap

Bij Marit Bouwmeester (33) is er altijd sprake van groei. Van titels, medailles, bekers en onderscheidingen, maar nu ze zwanger is, groeit vooral haar buik heel mooi. Op zesjarige leeftijd stapte Marit in een Optimist en vanaf haar 13e maakt ze deel uit van de kernploeg van het Watersportverbond, tegenwoordig TeamAllianz. Drie wereldtitels en drie olympische medailles sieren haar erelijst. In 2017 werd ze door de ISAF tot Worldsailor of the Year gekroond. Een column van Marit Bouwmeester over mindset.

In mei ga ik bevallen van ons dochtertje. Kan dat wel Marit, vragen mensen zich af, het moederschap combineren met topsport? Mezelf focussen op het krijgen van een kindje en me tegelijkertijd richten op het zeilen met de Spelen van Parijs in 2024 aan de verre horizon? Ik denk zeker dat het kan, bewegen is fijn. Dat heb ik altijd al zo gevoeld. Momenteel train ik nog 6 tot 8 keer per week. 60-100 kilometer op de racefiets, maar ook veel krachttraining, ondanks mijn dikke buik. Het kindje beweegt mee, vooral ‘s nachts schopt ze me nog wel eens wakker.

Inmiddels heb ik drie keer aan de Spelen mogen meedoen. Alle kleuren medailles hebben om mijn nek gehangen. Brons in Tokio was een tegenvaller, ik wil namelijk altijd winnen. Tweede plaatsen tellen niet, dus een derde plaats voelde helemaal als verliezen. Dat is een pijnlijke ervaring. Ik ben er wel trots op dat ik ben blijven werken om op het podium te komen. Dat is een waarde die ik absoluut in me heb.

In de wedstrijd ben ik niet bezig met winnen of verliezen. Dan focus ik me op het proces. De boot hard door het water laten gaan. Me niet laten afleiden. Zeilen is niet alleen een fysieke maar vooral een mentale sport, een tactisch spel. Je hebt te maken met de stroming, de wind en maakt keuzes. Als ik me laat afleiden door tegenstanders dan is het mentale verval groter. 

Ik geloof heel erg in mentale training. Vanaf mijn 18e word ik begeleid door een sportpsycholoog. Dan gaat het echt om mindset. Ik heb trucjes geleerd om geen negatieve gedachten toe te laten. Ik wil geen druk voelen maar weet toch dat het gaat gebeuren, dus ik kan beter maar erkennen dat ik zenuwachtig ben. Het helpt om scenario’s uit te werken. Dat ik bedenk: als dit gebeurt, dan doe ik dat. Wat als mijn mast breekt? Dan moet ik dat accepteren. Ik denk altijd: wat is het ergste dat me kan gebeuren?

Mijn inspiratie haal ik uit mijn instelling dat ik altijd wil winnen. In Tokio was ik net hersteld van een blessure, ik miste wedstrijdritme. Maar toch ga ik strijdvaardig en positief van start. Daarbij focus ik me op mijn waarden. Als ik win, dan wel eerlijk. Maar ik kan heel boos en verdrietig zijn als ik verlies. Toch zal ik nooit vals spelen, want dan zou ik echt geen plezier aan de overwinning beleven. Voor nu is het fijn dat mijn boot op het droge ligt. Daardoor kan ik samen met mijn partner Diederick echt genieten van onze zwangerschap.

Groeien in mindset, hoe doe je dat?

  • Stel grote doelen, maar knip ze op in kleinere doelen om het haalbaar te maken.
  • Je laten afleiden is menselijk, maar probeer steeds terug te gaan naar het doel dat je hebt gesteld.
  • Vraag je af: Wie ben ik, waar sta ik voor? Wat is mijn overtuiging, wat zijn mijn waarden? Fouten maken betekent: ik kan het nog niet.

Volg Marit Bouwmeester op Instagram en Facebook.