Luuc van Opzeeland - Olympisch goud of toch liever een eigen kledinglijn?

Gaat het bij timemanagement wel om het managen van je tijd of toch meer om het managen van je aandacht? Na zijn bronzen medaille op het EK afgelopen voorjaar vestigde Luuc van Opzeeland (23) al zijn aandacht op het windfoilen. Zijn fashion studie in Florence ging op een waakvlammetje. Na een zinderende finale werd de keuze van de windfoiler van TeamAllianz in oktober beloond met een zilveren medaille op het WK voor de kust van Brest. 

Ik woonde en studeerde business of fashion in Florence. Drie jaar en nog maar één jaartje te gaan. Ik heb echt heel hard geleerd maar tegelijkertijd ook heel hard getraind. Daardoor ging ik veel uren op school missen. Eén uur college missen kostte me in de praktijk vier uur om in te halen. Zo ging ik naar het EK en daar ging een alarmbelletje rinkelen. Het was echt niet meer te doen, ik deed allebei niet optimaal en vroeg me af: ‘Wat heeft prioriteit?’ en besloot te stoppen met mijn studie.

Wellicht dat ik het na de Spelen van 2024 afmaak maar als ik succes heb met mijn kledinglijn dan kan het ook zo zijn dat ik me daar helemaal op richt. Inmiddels ben ik een eigen kledinglijn aan het ontwerpen. En ooit zou ik wel naar Amerika willen verhuizen. Dat is een beter plek voor fashion.

Vervolgens had ik dus opeens heel veel vrije tijd. Naast het surfen doe ik het een en ander met social media marketing en advertising voor bedrijven om meer leads te genereren. Dat kan ik goed vooruitplannen. Ook op trainingsdagen. Het posten van een advertentie kost maar vijf minuten. Als je allebei de activiteiten leuk vindt dan versterkt het elkaar. Afwisseling is fijn, dan heb ik ook meer zin om het water op te gaan. Het voorkomt dat het een sleur wordt. Ik word er echt blij van.

  • Vanaf mijn 15e reis ik al. Mijn vader was ook veel op reis, dus ik had gezien hoe dat moest. Ik heb daardoor ook geleerd om niet op school te zijn en tijdens trainingsdagen momenten te pikken om te studeren. Daar ben ik beter in geworden. Als je ’s avonds moe bent lukt het niet meer, dus ging ik ’s morgens aan de slag voor school. Een dag vrij omdat er geen wind is biedt ruimte om aan mijn kledingcollectie te werken. Na te denken over een businessplan. Hoe ga ik er de markt mee op. Er zijn veel raakvlakken tussen topsport en business, ik leer daar veel van en neem dat mee in mijn plannen voor de toekomst.
  •  
  • Ik heb altijd al van alles georganiseerd. Structureel feesten op school, maar ook wel dingen een beetje in het wilde weg doen Door de sport krijg je een soort van spoedtraject om veel te doen. Jonge mensen doen in deze tijd verbazingwekkend veel tegelijkertijd. Het tempo is hoog, ook door social media. Als je heel veel tegelijk doet kan natuurlijk ook alles slecht gaan. Maar als het je interesse heeft hoeft het niet verkeerd te gaan. Intussen heb ik geleerd mijn grenzen te trekken en kan ik ook nee zeggen. Maar als er dan opeens een unieke kans langskomt wil ik graag aanhaken. Uiteindelijk moet het vooral leuk zijn, zonder plezier win ik echt niet.
  • Timemanagement is meer dan een strak georganiseerde agenda:

  • Vogel uit waar nou echt je prioriteit ligt.
  • Bedenk bij alles wat je doet: voegt het iets toe of gaat het ten koste van wat ik wil bereiken.
  • Zorg vooral dat je het naar je zin hebt.