Lilian de Geus en haar ambitieuze prijzenkast

Drie wereldtitels, het is een prachtige erelijst, maar in de volle prijzenkast van Lilian de Geus (30) popelt een eenzaam spijkertje om door een olympische medaille te worden omhangen. In Rio (2016) glipte brons net door haar surfvingers. De ambitie op eremetaal in Tokyo werd als logisch doel gesteld, maar het toernooi liep met een vijfde plek anders dan verwacht. Nu lonkt Parijs met een nieuwe discipline: foilen. Waar komt die ambitie bij Lilian vandaan, maar ook: is er alleen sprake van eerzucht op het water of ook op ander terrein?

Niet alleen op het water gaat het er fanatiek aan toe. In Tokyo zaten we nogal opgesloten, maar wel met topsporters van TeamAllianz onder elkaar. Om de dagen door te komen deden we veel spelletjes. Allerlei blufspelletjes met dobbelstenen, zoals Regenwormen. Nou, dan gaat het er echt bloedfanatiek aan toe. Dat is topsporters eigen. Ambitie om te willen winnen. Ik ben opgegroeid in een redelijk groot gezin. Met twee oudere broers en mijn tweelingzus Esther deden we ook veel spelletjes en dan wilde ik altijd winnen.

Door mijn broers ben ik in aanraking gekomen met het surfen. Wat zij konden wilde ik ook. Ze geven ook surfinstructie, maar zijn minder van het competitieve. Mijn ambitie is altijd om het beste resultaat te behalen. Tot mijn vijftiende heb ik samen met Esther gevoetbald. Ik stond in de spits, was jeugdinternational en wilde doelpunten maken. Toen moest ik echt een keuze maken. We speelden hoofdklasse, het team viel uit elkaar en ik kreeg de kans om in een olympisch surftraject te stappen.

  • Tokyo was een teleurstelling, mijn favorietenrol kon ik niet waarmaken. Ik had echt niet verwacht zonder medaille thuis te komen. In 2020 werd ik nog voor de derde keer wereldkampioen, maar vanaf het begin waren de Spelen een worsteling. Ik nam meer risico’s maar kwam niet in een flow. Toch heb ik hier meer van geleerd dan van wereldkampioen worden. Dan loopt alles als vanzelf. Met een stabiele serie zonder veel ‘eentjes’ kun je hoog eindigen.
  • Mijn ambitie zal zich in de verre toekomst op andere wijze uiten. Als het niet meer de actieve topsport is dan zal het terugkomen in mijn werk. Ik ben fysiotherapeut en wellicht kan ik een maatschappelijke carrière in de sport ontwikkelen. Dan wil ik daarin ook weer het beste uit mezelf halen.
  • Zover is het echter nog niet, er zijn nog twee jaren om flinke stappen te maken. Veel wedstrijden varen om te groeien. Daardoor ben ik dus veel onderweg, maar als ik tussen de wedstrijden door thuis ben komt er ook weleens een spelletje op tafel. En dan blijk ik niet de enige die altijd wil winnen. Met mijn vriend Olivier gaat het echt hard tegen hard. Ook hij heeft altijd de ambitie om te winnen, dat maakt het spel des te leuker.   
  • Spreek uit wat je ambitie is. Mijn doel is een medaille in Parijs, door dat uit te spreken krijg ik er geen vragen over en is daardoor de druk van buitenaf minder.
  • Sta open voor iets nieuws. De overstap naar het foilen heeft mij extra motivatie gegeven.
  • Een belangrijke eigenschap is dat je elke dag het beste uit jezelf wilt halen. Of het nou in je sport is of je maatschappelijke carrière. Er zijn geen excuses, je moet alles echt aan de kant willen zetten als je wilt winnen en er hard voor willen werken.
  • Met sportieve groet,
  • Lilian