Kiran Badloe - Ontspannen op reis naar nieuwe spanning

Naarmate een cruciale wedstrijd nadert neemt de spanning voor de topsporter toe, zoals bij een postbode elastiek dat steeds meer brieven en pakjes bij elkaar moet zien te houden. Mentaal en fysiek opgerekt tot het uiterste. Na zijn gouden medaille op de Olympische Spelen in Tokyo volgde er voor kitefoiler Kiran Badloe (27) een heilzame periode van ontspanning voor het er weer om gaat spannen: op reis met als doel de zomerspelen van Parijs. Maar hoe creëer je momenten van echte ontspanning als atleet voor wie alleen de hoogste podiumplek telt?

,,Vandaag is het zo’n dag van ontspanning voor TeamAllianz. Rustdag op het olympisch water bij Marseille waar we met een équipe van tien watersporters en coaches zijn neergestreken voor een trainingssessie. We gaan lekker met zijn allen in één boot het water op. Mooie plekjes zoeken, beetje sightseeing, helemaal relaxt.

In het begin van mijn carrière was ik ongeveer twee derde deel van het jaar op reis. Elke dag voelde als een heerlijk avontuur. Maar bij het ouder worden verleg je je prioriteiten. Nu ben ik meer dagen van het jaar thuis. We kunnen ook heel goed in Scheveningen trainen waar in 2023 het WK zeilen wordt gehouden. In de winter zijn we vooral in het buitenland maar je kunt het schema enigszins sturen. Onze coach Aaron McIntosh kijkt samen met ons wat het beste is en als je lekker in je vel zit zorgt dat ook voor ontspanning en meer energie. 

  • Na de Olympische Spelen heb ik het een poosje rustig aan gedaan en dat was echt nodig. Je staat altijd aan, vooral mentaal is dat zwaar. Familie en vrienden bezoeken zorgt voor ontspanning. Ik ben intussen met mijn vriendin verhuisd, dan ben je ook met iets geheel anders bezig en even helemaal weg van de sport.
  •  
  • Het heeft me erg geholpen dat ik moest overstappen naar een andere discipline nu het windsurfen niet meer op de olympische agenda staat. De achterstand op de andere mannen van TeamAllianz was groot en dat is meteen de grote uitdaging. Net als destijds met Dorian van Rijsselberghe. Ik was toen de underdog en dat ben ik nu weer, ondanks die gouden plak. Uiteindelijk wil je maar één wedstrijd echt winnen. En dat is in 2024 op de zomerspelen. Ik ben uiterst tevreden met mijn progressie, maar er moet zeker nog wat gebeuren. De selecties zijn al volgend jaar dus dan moet ik bij wedstrijden wel op het podium staan om me te kwalificeren.
  •  
  • Voor het foilen moest ik flink aankomen. Inmiddels ben ik 17 kilo gegroeid. Dat zijn niet alleen maar spieren, dan zou het te lang duren om op het beoogde gewicht te komen en die tijd heb ik niet. Het ging me eigenlijk wel gemakkelijk af. Met mijn lengte van1,95 meter ben ik nu 90 kilo. Conclusie: ik was dus altijd te licht. Ik was vatbaarder voor kwaaltjes en had veel slaap nodig. Powernaps doe ik nu niet meer, dat is niet nodig. Er is wat dat betreft sprake van een positieve transformatie en ook dat geeft me een ontspannen gevoel.
    Hoe ik zorg voor ontspanning:
  1. Het gaat vooral om mentale ontspanning. Ik heb het ook moeten leren maar het zit wel in mijn aard. Vooral bewust een stapje terugdoen, echt even alles loslaten. Dat lukt me steeds beter.
  2. Voor mij geldt er een gouden regel: doe twee weken niks. Dan mis je de sport  zo dat je staat te popelen om weer het water op te mogen gaan.
  3. Ik start elke dag met stretch-routine dat geeft veel rust. Het geeft een soort van zen gevoel. Ik heb het overgenomen van onze Spaanse trainingspartner Ivan. Hij werd wel gekscherend de yoga goeroe genoemd.