Jis van Hees - Alle pijlen richting…?

Naar links, naar rechts of toch rechtdoor? De topsporter in ontwikkeling zoekt naar de juiste weg. Maar op het water staan geen richtingborden, op het land trouwens ook niet altijd. Kitefoiler Jis van Hees (19) veranderde van studie, woonplaats en discipline. Zijn het zo maar wat verschuivingen of meer logische ontwikkelingen? Eén richtingbord heeft het aanstormend lid van TeamAllianz evenwel strak in beeld. De scherp gepunte pijl op dat bord wijst naar Parijs, want daar ligt toch echt het eindpunt van de inmiddels gekozen route.

Ik heb nogal wat veranderingen doorgevoerd de laatste jaren. Na mijn VWO heb ik aan de Universiteit van Tilburg voor de richting Cognitive Science and Artificial Intelligence gekozen. Dat leek me erg interessant, maar na zeven maanden ben ik er, mede door Covid en het bedrijven van topsport, mee gestopt. Focussen op alleen maar trainen bleek vervolgens toch wat eenzijdig waardoor ik weer ben gaan studeren. Nu doe ik bewegingswetenschappen op de VU in Amsterdam. Deze richting staat veel dichter bij me en wat ik de hele dag aan het doen ben. Als ik in het buitenland heb getraind dan duik ik graag nog een uurtje in de boeken om van alles te leren over het lichaam en wat sport met je lichaam doet.

Biomechanica is onderdeel van mijn studie. Ik heb dat altijd super interessant gevonden en het is ook super relevant in de sport die ik doe. Heb er ook over gedacht om iets met chirurgie te gaan doen of hersenchirurgie, maar dat is het dus niet geworden. De combi van geneeskunde, psychologie, fysiotherapie en toch ook nog wat technische aspecten is voor mij de perfecte combi. Het lijkt extreem op waar ik in mijn sport mee bezig ben.

  • Ik vind het belangrijk om me ook maatschappelijk te ontwikkelen. Je kunt gemakkelijk in een sportbubbel terecht komen, waarbij je alleen maar met sport bezig bent. Ik zit nu in een periode waarbij de aandacht sterk op fysieke uitbreiding is gericht. We trainen in Scheveningen en dat biedt de mogelijkheid om aan mijn studie te werken en een sociaal leven te hebben.
  •  
  • Vanaf mijn vierde kwam ik al heel vaak in Brouwersdam en speelde met een vliegertje op het strand. Mijn vader deed aan kitesurfen en dat heeft het hele gezin aangestoken. Alle weekenden en vakanties waren we op het water te vinden. Tot mijn 15e was freestyle mijn passie, maar inmiddels geniet ik enorm van het racen over de golven. Casper Bouman, coach van de Nederlandse kitefoilploeg kwam een aantal jaren geleden bij een wedstrijd kijken en heeft me gevraagd mee te komen trainen. Sindsdien maak ik onderdeel uit van TeamAllianz. Concurrenten zijn er internationaal. In het team zijn we trainingsmaatjes en bezig om elkaar sterker te maken. Tot de selectiecompetities, want er mag er maar één naar de Spelen.
  •  
  • Als topsporter word je ondersteund door een team, van diëtiste tot fysieke training. Als het lukt krijg je ondersteuning op financieel vlak door sponsoren, maar ook op het gebied van ontwikkeling. In mijn geval door Lonneke Slöetjes, voormalig topvolleybalster. Zij heeft een indrukwekkende carrière achter de rug met 302 interlands. Ik denk veel na over keuzes die ik moet maken en ze helpt als ex-topsporter met mijn planning en structuur. Dat is voor mij echt een meerwaarde. Ik kan haar bellen over alles waar ik behoefte aan heb. Ze is één van mijn sparringpartners op weg naar Parijs.
  •  
  • De tips van Jis:
  • Als het gaat over ontwikkeling en educatie vind ik het lastig om tips te geven. Ik ben pas 19, kom eigenlijk net kijken, maar wat ik geleerd heb van alle veranderingen in de afgelopen jaren is dat je je niet blind moet staren op dingen die niet goed gaan, zoals mijn studie. Ik ben een nieuwe weg ingeslagen en die weg past perfect bij mij.