Dorian van Rijsselberghe; Het liefst boerenkool met trapleuning 

Dorian van Rijsselberghe (34) heeft flink gesnoept uit de surfprijzenpot. Nooit stiekem als er even niemand oplette, maar vaak met opvallend veel overmacht. Twee wereldtitels en evenzovele gouden olympische medailles werden met smaak opgepeuzeld. Geboren en getogen op een biologisch-dynamische boerderij is gezond eten hem letterlijk met de paplepel ingegeven. Gestopt met surfen, woonachtig in Canada, maar de goede eetgewoontes zijn gebleven.

In december 2021 zijn we verhuisd naar de familie van mijn vrouw. Ik ben nu huisvader van onze dochters van 3 en 7 jaar. Surfen is hier niet aan de orde, we wonen in een skigebied, dus we staan vaak op de latten. Ik vind het echt geweldig dat Allianz zo doorpakt. Er is veel talent in veel olympische klassen. De sporters kunnen zich door de faciliteiten waar TeamAllianz voor zorgt compleet richten op hun discipline minder.

Met mijn bouw en spijsvertering kon en kan ik alles eten wat ik maar wil. We eten altijd gezond en gevarieerd. In 2020 ben ik gestopt met surfen en mede door Corona een paar kilo aangekomen, maar dat is er inmiddels al weer vanaf. Als je altijd sport ben je gewend veel te eten. Nu eet ik dus wat minder. Met mijn 1,90 meter is mijn natuurlijke gewicht 75 kilo. Vroeger aten we natuurlijk ook boerenkool met een groot stuk worst, met trapleuning noemden we dat. Echt mijn favoriete maaltijd. Hier kennen ze dat niet als stamppot, het wordt gegeten als sla… 

  • Amerika staat bekend om het slechte eten, maar ook hier kun je in de supermarkt veel verse en biologische producten kopen. Het gaat er om wat je gewoontes zijn. Als ik elke week naar McDonald’s ga word ik ook dikker. Na een grote wedstrijd met mooie resultaten gingen we natuurlijk weleens feestvieren en snacken. Maar eigenlijk heeft het een voedingswaarde van karton.
  •  
  • Op reis was ik echt iemand van: wat een boer niet kent dat eet hij niet. Daar ben ik wel in veranderd. Maar ik sta niet te springen als er krokodillen- of kangoeroevlees op het menu staat. In Japan werd zee-egel geserveerd. Daar ben ik ook niet zo gek op. Mijn ontbijt bestond vroeger onder meer uit veel eieren. Maar ik kreeg een opgeblazen gevoel en werd snel moe en van havermelk in koffie viel ik in slaap. Na een test blijk ik dus allergisch voor haver en eieren te zijn. Nu ontbijt ik met een zuurdesembroodje met kaas of jam en wat fruit.
  •  
  • Ook ik heb mijn guilty pleasure. Ik vind alle soorten snoepjes lekker. Maar als ik me daar een keer ’s avonds aan te buiten ga dan word ik de volgende ochtend wakker met een klefbek. Mijn hele speekselaanmaak is dan ondersteboven. Dan weet je dus meteen hoe slecht het voor je is. Los nog van het volgende bezoek aan de tandarts

    Mijn tips voor gezond eten:
  1. Kies voor ‘schoon’ eten. Verse producten, zonder chemische toevoegingen. Clean eating is overal goed voor, niet alleen voor je energie.
  2. Eet gevarieerd. Voeding is je brandstof, daar kun je van profiteren, maar als je er in doorslaat werkt het averechts.
  3. Doe een goede allergietest. Ook als je denkt nergens last van te hebben. Je lichaam is je motor, daar moet je alles uithalen.