Annette Duetz zit vol plannen

Niet alleen in de sportwereld is de uitspraak van hockeycoach Marc Lammers inmiddels legendarisch: Winnaars hebben een plan, verliezers hebben een excuus. Geldt dat ook voor Annette Duetz  (28), nu ze haar vaste zeilpartner Annemiek Bekkering in de 49erFX klasse moet gaan missen? Twee wereldtitels, brons in Tokio, maar hoe maak je een plan om het verschil tussen goed en goud te overbruggen? Ze wil haar master aan de TU Delft in het najaar graag afronden. Ook daarvoor heeft Annette een plan bedacht. Een slim plan waar de andere sporters van TeamAllianz eveneens voordeel bij kunnen hebben.  

Mijn master technische natuurkunde geeft me op dit moment iets minder tijd voor het zeilen, maar het voegt ook wel veel toe. De studie heeft mijn analytisch denken in positieve zin beïnvloed. Dit helpt me voorbeeld bij het snappen van de waterstromingen. Of bij het maken van keuzes wat betref materiaalontwikkelingen om de boten nog sneller te maken.

In mijn master focus ik me op de natuurkunde die zich in de atmosfeer afspeelt, zoals luchtstromingen en warmte verspreiding. Met het oog op de Spelen doe ik samen met een bedrijf een locatie analyse van de situatie bij Marseille waar in 2024 de olympische wedstrijden worden gevaren. Een weersvoorspelling met een hele fijne resolutie wordt gefinetuned aan de hand van observatiedata.

Binnenkort houden we er een trainingsstage. Tussen de trainingen door stap ik dan even op mijn fiets om een ritje langs de meetpalen te maken. Op kleinere schaal zijn deze analyses ook al voor Tokio gedaan. Daar ben ik overigens niet bij betrokken geweest. Ik hoop dat alle sporters van TeamAllianz voordeel hebben van de conclusies van mijn onderzoek.

  • Ik wil mijn studie graag afronden maar ik richt me tegelijkertijd vol op het zeilen. Parijs is tenslotte al over twee jaar. Ik ben het zeilen de afgelopen jaren alleen maar nog leuker gaan vinden. Dus nu Annemiek is gestopt, wil ik graag door. Ik vaar nu met een nieuwe partner. We proberen verschillende combinaties uit. In april heb ik met Odile van Aanholt de wereldbekerwedstrijd in Palma gewonnen. Natuurlijk hebben we een plan, er is sprake van opbouw in de kalender. In de trainingsfase bouwen we de intensiteit op, in de winterperiode proberen we dingen uit. In de laatste weken voor de wedstrijden gaan we finetunen.
  • Ons plan hebben we overzichtelijk gemaakt door vijf S’en: Speed, Strategie, Starts, Smooth en Smile. We geloven dat als we deze onderdelen trainen, we de beste zeilers in de wereld kunnen zijn. De componenten werken we tot in detail uit. Het is ons plan; van mij en mijn zeilpartner. We zijn eigenaar van het plan en bespreken het met onze coach en de hoofdcoach van TeamAllianz. Zij stellen vervolgens de kritische vragen. Aanvankelijk hadden we vier S’en maar we hebben de S van Smile toegevoegd. Plezier hebben in de zeilsport is belangrijk, ook voor het resultaat. En een positief resultaat zorgt dan weer voor een brede Smile.
  •  
  • Winnaars hebben een plan:
  • Zorg dat je ook iets naast het zeilen doet, in mijn geval is dat mijn studie. Daardoor kun je je even afsluiten, zeker als er sprake is van een teleurstelling.
  • De vijf S’en zorgen voor overzicht van het plan. Wat moet er in. Waar willen we ons in verbeteren. De onderdelen worden tot in detail uitgewerkt.
  • Het beste resultaat wordt behaald als je eigenaar bent van het plan. Het is het plan van jou en je zeilpartner.
  • En tenslotte: een plan is slechts een middel om je doelen te bereiken. Is het niet meer het beste plan voor het doel, stel het dan bij.