Annelous Lammerts vindt balans op board en aan wal

Op de Olympische Spelen in 2024 debuteert het kitefoilen. Annelous Lammerts (28) heeft het freestylen ingewisseld voor het racen om zo haar olympische droom waar te kunnen maken. In plaats van trucjes gaat het nu om pure snelheid en tactiek. Annelous geniet van de nieuwe discipline en met succes. Begin deze maand won ze goud op dummy de Allianz Regatta  in Almere. Hoe zit het met haar balans op de wal? Vier à vijf maanden van huis. Het vieren van verjaardagen, kerst en nieuwjaar lijkt niet vanzelfsprekend.

Vanaf mijn 16e heb ik mijn leven ingericht voor de sport. Ik werkte naast het vwo in een kitesurf shop en als ik genoeg geld had ging ik reizen. Ik leefde echt voor wind en water. Competitie was ik wel gewend met twee broers en twee zussen. We speelden altijd buiten, dicht bij de zee op Schouwen-Duiveland.

Ik droomde vroeger zeker van de Olympische Spelen. Ik was in elke sport die ik deed super fanatiek en keek enorm op naar alle olympische helden. Toen ik begon met kitesurfen was het nog geen olympische sport, dus had ik die olympische droom helemaal losgelaten, tot een aantal jaren geleden.

Inmiddels woon ik met mijn vriend Maurits in Den Haag. Hij kitesurft langer dan ik, altijd voor zijn plezier. Het is fijn om de passie voor water te kunnen delen. Verder begrijpt hij de topsport en keuzes die daarbij horen heel goed. Als ik weg ben richt ik me volledig op trainingen en wedstrijden. Wel hebben we dagelijks even belcontact, dat is veel persoonlijker dan een whatsapp. Maar als ik vrij ben neem ik echt afstand van het racen. We gaan dan samen het water op, maar uitsluitend voor ons plezier. Eén keer vierden we in oktober mijn verjaardag, kerst en nieuwjaar op hetzelfde moment. Compleet met kerstboom, champagne en een uitgebreide maaltijd. Iedereen was uiteraard ook feestelijk aangekleed, dat maakte het helemaal leuk.

  • Sinds ik ben begonnen met foilen ben ik veel meer in Nederland, daar was ik ook aan toe. Zo zal de balans blijven verschuiven afhankelijk van de levensfase waar je in zit. Door Corona was ik opeens 12 maanden thuis en de nieuwe discipline zorgt er voor dat we meer in Nederland kunnen trainen. Ik prijs me gelukkig dat ik een team zit met vier jongens van dummy TeamAllianz. Zij waren sowieso al meer dan een jaar bezig en ik profiteer van hun opgedane ervaringen en heb dankzij hun flink progressie kunnen maken. Het zijn de beste experts die ik me kan wensen.
  • Balans tussen sport en privé ontwikkelt zich. De eerste jaren genoot ik alleen maar van alle ervaringen. Het reizen, de prachtige plekken. Naarmate je ouder wordt is het fijn om iets op te bouwen. Ik heb nu een vriend in Nederland, waardoor ik veel meer tijd in Nederland wil doorbrengen en mijn zus heeft net een kleintje gekregen en daar wil ik ook meer van meemaken.
  1. Communicatie is super belangrijk. Neem je dierbaren, maar ook je coach mee in waar je mee bezig bent. Dan weet je wat er in elkaars leven speelt.
  2. Stel prioriteiten. Wees duidelijk en durf nee te zeggen.
  3. Probeer in het moment te leven. Als ik sport focus ik me op de sport. Als ik vrij ben op familie en vrienden. Dan besteed ik echte aandacht aan ze. Quality time: Telefoon uit en als ik de volgende dag weer weg moet staat mijn koffer alvast ingepakt op me te wachten.