Allianz Direct Ingaand Zeker Pensioen en Allianz Direct Ingaand Keuze Pensioen

Voor de aankoop van een direct ingaand pensioen heeft Allianz twee producten, namelijk het Direct Ingaand Zeker Pensioen (vast pensioen) en het Direct Ingaand Keuze Pensioen ((deels) variabel pensioen). Beide producten hebben ieder zo hun eigen kenmerken en mogelijkheden. Lees hierna meer of download de nodige informatie.
Binnenkort valt er voor uw klanten nog meer te kiezen. Een deel van het pensioenkapitaal kan in één keer uitgekeerd worden. U heeft er vast al over gelezen: ‘Bedrag ineens’ of de ‘lumpsum’. Met dat geld mag de klant doen wat hij/zij wil. Maar als daarvoor gekozen wordt, dan heeft dit wel invloed op de hoogte van de pensioenuitkering. En betaald de klant gewoon belasting over dit bedrag ineens. 
Berekenen, offreren en/of aanvragen? 

De verwachte ingangsdatum van de Wet bedrag ineens is 1 juli 2023. Vanaf januari 2023 kunt u in onze online offerte- en aanvraagsoftware voor direct ingaande pensioenen dan ook rekenen en offreren met de keuze voor een bedrag ineens. Het pensioen moet dan wel ingaan op of na 1 januari 2024. Dit kan zowel bij het vast pensioen (direct ingaand zeker pensioen) als bij ons variabel pensioen (direct ingaand keuze pensioen). Binnenkort zullen wij u hier meer over vertellen.

Hoe het bedrag ineens werkt en waar rekening mee gehouden moet worden, leggen we hierna uit. 

Normaal gesproken koopt de klant met het hele pensioenkapitaal een pensioenuitkering (ouderdomspensioen) voor de rest van zijn/haar leven. Met de keuze voor een bedrag ineens kan binnenkort maximaal 10% van het pensioenkapitaal ineens uitgekeerd worden. Dit mag dus ook minder zijn.

Een bedrag ineens kan zowel bij de aankoop van een vast pensioen als bij een variabel pensioen gekozen worden. 

Uiteraard pas als de nieuwe regels daarvoor zijn ingegaan. De verwachte ingangsdatum van het bedrag ineens is 1 januari 2024. De klant kiest dan op het moment dat de pensioenuitkering aangekocht wordt.

Gaat de klant met pensioen in de mand waarin hij/zij de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt of op de eerste dag volgend op de maand waarin hij/zij AOW-gerechtigd wordt? Dan mag hij/zij het bedrag ineens ook later laten betalen. Het bedrag ineens wordt dan uitbetaald in januari van het jaar volgend op het jaar waarin hij/zij de AOW-leeftijd heeft bereikt. De klant betaalt dan minder belasting over het bedrag ineens.

Heeft de klant meerdere pensioenen? Dan kan bij ieder pensioen apart gekozen worden voor het bedrag ineens. De keuze voor het bedrag ineens voor ieder pensioen kan maar één keer gemaakt worden. Daarna kan die keuze niet meer veranderd worden.

Laat de klant eerst een deel van het pensioen ingaan, en daarna pas de rest (deeltijdpensioen)? Dan kan op beide momenten gekozen worden voor een bedrag ineens: maximaal 10% van het deel van het pensioen dat op dat moment ingaat. 

Wil de klant kiezen voor een bedrag ineens? Dan is het goed om met een paar spelregels rekening te houden:

  • De meeste mensen hebben een pensioen voor zichzelf (ouderdomspensioen) én een pensioen voor hun partner als zijzelf overlijden (partnerpensioen). Doordat door opname van het bedrag ineens het ouderdomspensioen lager wordt, wordt ook het partnerpensioen lager. Dit is de reden waarom een partner mee moet tekenen voor opname van een bedrag ineens.
  • De klant kan niet kiezen voor hoog-laag én een bedrag ineens. Voor ieder pensioen dat ingaat mag maar één van beide gekozen worden.
  • Een bedrag ineens mag niet bij een AOW-overbrugging.
  • Als het levenslange pensioen na opname van het bedrag ineens lager wordt dan de afkoopgrens voor kleine pensioenen (€ 520,35 per jaar in 2022), dan kan de klant niet kiezen voor een bedrag ineens.
  • Heeft de klant een ex-partner die recht heeft op een deel van het ouderdomspensioen? Dan is de keuze voor een bedrag ineens aan de klant zelf. Er is geen toestemming nodig van de ex-partner. Maar deze heeft wel recht op een deel van het bedrag ineens. 

Over het bedrag ineens betaalt de klant, net als over de pensioenuitkeringen, belasting (loonheffingen). Bij het bedrag ineens gebeurt dat in één keer. Wij houden die belasting in voordat we het uitbetalen. In Nederland betaal je een hoger percentage (‘tarief’) aan belasting over je inkomen boven een bepaald bedrag. Ook is het laagste tarief gunstiger in het jaar nadat de AOW-leeftijd bereikt wordt.  Door het bedrag ineens op te nemen, betaalt de klant dus misschien meer belasting. Het is goed om hier rekening mee te houden.

De hoogte van het inkomen van de klant in een jaar kan ook invloed hebben op toeslagen van de overheid. Denk aan huur- of zorgtoeslag. Is het inkomen door het bedrag ineens in het jaar dat de klant met pensioen gaat opeens hoger? En krijgt hij/zij een toeslag van de overheid? Dan wordt de toeslag in dat jaar mogelijk lager. Of heeft de klant helemaal geen recht meer op de toeslag. Heeft hij/zij al een toeslag gekregen, dan moet deze mogelijk terugbetaald worden. 

Het wel of niet opnemen van een bedrag ineens is een belangrijke keuze. De klant krijgt in één keer een groter bedrag, maar zijn/haar pensioenuitkering wordt wel lager. Wij vinden dat een adviseur goed kan helpen de gevolgen van deze keuze in kaart te brengen.

Belangrijke overwegingen hierbij zijn:

  • Heeft de klant voldoende inkomen als hij/zij met pensioen gaat en kan hij/zij een deel daarvan missen?
  • Kan de klant met de lagere pensioenuitkering nog steeds alles betalen wat nodig is? Oók als hij/zij kiest voor een variabele pensioenuitkering (met beleggen), en deze uitkering daalt? Bijvoorbeeld omdat de beleggingen het minder goed doen dan verwacht.
  • Gaat de klant meer belasting betalen bij opname van een bedrag ineens?
  • Loopt hij/zij hierdoor toeslagen mis?

Met het Direct Ingaand Zeker Pensioen kiest u voor een vast pensioen. Uw klant krijgt zekerheid en heeft niks met beleggen te maken.  Er kan gekozen worden voor een gelijkblijvende uitkering of een hoog-laag uitkering.

Maak een berekening en offerte via ons adviseursportaal. Lees hier de klantinformatie..

Uw klant kan het Direct Ingaand Zeker Pensioen ook zelf regelen (execution only). Hiervoor moet hij/zij een Kennis & Ervaringstoets afleggen. Wij brengen dan € 150,- distributiekosten in rekening als de klant zijn pensioen daadwerkelijk afsluit.

Downloads

Met het Direct Ingaand Keuze Pensioen kiest u voor een variabel pensioen. Uw klant gaat dan met zijn kapitaal doorbeleggen. Binnen het variabel pensioen kan gekozen worden voor een variant met een vaste daling van 1,8%, waardoor de aanvangsuitkering hoger begint dan bij een vast pensioen en de verwachting is dat de uitkering daarna licht zal dalen. En een variant zonder daling in het variabele deel. Bij deze variant begint de uitkering ongeveer op hetzelfde niveau als bij een vast pensioen, maar is de verwachting dat deze gaat stijgen.

Wilt u klant ook een vast pensioen (bijvoorbeeld het Direct Ingaand Zeker Pensioen), dan kan dit ook op het Allianz Direct Ingaand Keuze Pensioen onder gebracht worden. Hierdoor hoeven er dan geen twee losse pensioenverzekeringen afgesloten te worden en bespaart de klant kosten. En ontvangt de kant zijn/haar uitkeringen dan in één bedrag. Kiest de klant hiervoor, dan kan dit alleen volgens een vast percentage van de totale beschikbare koopsom, namelijk 25%, 50% of 75%. Deze keuze kan niet meer gewijzigd worden.

Maak een berekening en offerte via ons adviseursportaal. Lees hier de klantinformatie.

Uw klant kan het Direct Ingaand Keuze Pensioen niet zelf regelen.

Downloads