Hoe werkt het?
Via een lijfrente bouw jij pensioen op bij een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling. Er zijn twee fasen:
De opbouwfase, waarin je spaart voor jouw pensioenkapitaal door premie in te leggen. Dat kan op twee manieren:
1. Jij betaalt maandelijks premie voor het pensioenkapitaal.
2. Jij betaalt een groot bedrag ineens: de koopsom. Bijvoorbeeld uit de verkoop van jouw bedrijf of de oudedagsreserve.
De uitkeringsfase. Je koopt dan met jouw opgebouwde pensioenkapitaal een ‘direct ingaande lijfrente’bij een bank of verzekeraar. Vanuit deze direct ingaande lijfrente ontvang jij een pensioen. Meestal gaat het om een vast bedrag per maand. Maar het kan ook per kwartaal, halfjaar of jaar. De uitkeringen starten op jouw pensioenleeftijd of uiterlijk in het jaar dat je 70 wordt.
In 2016 is Allianz een strategische samenwerking aangegaan met BrightPensioen. Om een beeld te krijgen van de benodigde inleg aan premie in de opbouwfase en het te ontvangen pensioen in de uitkeringsfase, heeft BrightPensioen de pensioenindicator ontwikkeld. De pensioenindicator is bedoeld om jou een indicatie te geven van het op te bouwen pensioenkapitaal en de bijbehorende uitkering bij een zelf te variëren inleg, rendement en looptijd.
Fiscaal aftrekbaar
Jouw inleg kan je tot een bepaald bedrag aftrekken van de inkomstenbelasting. Hoeveel je mag aftrekken, hangt af van de zogeheten jaarruimte en/of reserveringsruimte. De jaarruimte is dat deel van jouw inkomen dat je fiscaal vriendelijk opzij mag zetten voor jouw pensioen. De reserveringsruimte is de ongebruikte jaarruimte van de afgelopen 7 jaar. BrightPensioen biedt een handige tool om de jaarruimte te berekenen. De berekening is indicatief; het daadwerkelijke bedrag is afhankelijk van wat jij de voorgaande jaren hebt verdiend, of je pensioen of lijfrente heeft opgebouwd en of jij gebruik hebt gemaakt van de oudedagsreserve. Jouw financieel adviseur maakt die berekening graag voor jou. Jouw adviseur heeft hiervoor een kopie van jouw aangiftebiljet, jouw inkomensgegevens en de opgaaf van het pensioenfonds of de verzekeraar nodig.
Voordelen
- Jij kunt meeverzekeren dat jij premievrijstelling krijgt als jij arbeidsongeschikt raakt.
- Jij hebt belastingvoordeel; de inleg is fiscaal aftrekbaar.
- Jij kunt niet alleen kiezen voor een uitkering voor een beperkt aantal jaren, maar ook voor een uitkering zolang jij leeft.
Nadelen
- De kosten zijn, vergeleken bij banksparen, relatief hoog.
- Jij kunt niet vrij beschikken over het ingelegde geld.