Personeel aannemen?


Lees welke verzekeringen u nodig heeft
 

Wat verandert er voor mij als ik personeel ga zoeken?

Personeel aannemen is een belangrijke mijlpaal voor een ondernemer. Want personeel aannemen betekent dat uw bedrijf kan groeien. U kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat uw zaak langer open kan blijven. Of dat uw onderneming niet stilligt als u er zelf niet kunt zijn. Maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Daarom zijn er een aantal zaken waar u bij stil moet staan.
Vraag uzelf eerst af of u echt personeel wilt aannemen. De vrijheid die u heeft als zzp’er heeft u niet meer als u ook werkgever bent. Toch kan uw ambitie om te groeien betekenen dat u niet anders kunt. Bekijk ook of de kosten van personeel wel opwegen tegen de opbrengsten. Soms zijn er ook andere oplossingen waar u toch mee verder kunt. Zoals een uitzendkracht die u tijdelijk ondersteunt als u het druk heeft. U wordt dan nog steeds werkgever en kunt ook aansprakelijk zijn voor wat uw personeel doet.
Als u eenmaal heeft besloten dat u personeel wilt aannemen, begint het pas. Begin vooral met een goed functieprofiel. Wat zoekt u in iemand? Wat moet hij of zij gaan doen? Dat zijn ook belangrijke onderwerpen in het sollicitatiegesprek. En vraag daarin ook vooral naar de motivatie van de kandidaat. Op basis daarvan kunt u afwegen of die past bij uw wensen.
Daadwerkelijk personeel aannemen betekent dat u veel moet regelen. De belangrijkste dingen zijn bijvoorbeeld het controleren van iemands identiteit en dat u zich aanmeldt als werkgever bij de Belastingdienst. Verder moet u een goede arbeidsovereenkomst opstellen, waarin u de afspraken vastlegt. Daarin spreekt u bijvoorbeeld af welk contract u aanbiedt, tegen welk salaris en of u bijvoorbeeld pensioen regelt.
Neem contact met ons op. 
Vraag advies bij een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.