Personeel aannemen? 


Lees welke verzekeringen u nodig heeft
 

Welke risico's loop ik als ik personeel aanneem?

Personeel kan uw leven als ondernemer een stuk makkelijker maken. Maar naast ondernemer wordt u ook werkgever. Daarmee bent u ook verantwoordelijk voor uw werknemers. Bijvoorbeeld voor een goede werkplek. U kunt ook aansprakelijk zijn voor de schade die ze aanrichten. Kijk daarom goed naar de risico’s die u loopt. En hoe u daarmee om moet gaan.
Als werkgever bent u verantwoordelijk voor uw werknemers. U moet bijvoorbeeld zorgen voor een veilige werkplek. Wat dat betekent voor uw personeel hangt af van het bedrijf. Op een kantoor kan dat gaan om een goede bureaustoel. Of een bureau dat kan worden afgesteld op degene die het bureau gebruikt. Werkt u met machines? Dan gaat het om goede instructies en bijvoorbeeld beschermende kleding. Op de site van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt u informatie over de risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E), waarmee u arbeidsrisico’s en eventuele maatregelen in kaart brengt. Daarmee kunt u ook verzuim voorkomen of tegengaan.
Een goede werkplek is een prima begin. Maar soms gaan uw werknemers ook op pad. Bijvoorbeeld naar klanten of leveranciers. Bekijk dan goed wat u van ze verwacht en bespreek dat ook. Kijk ook naar de risico’s die ze lopen. Hoe is het vervoer bijvoorbeeld geregeld? Gaan ze met hun eigen auto op pad of heeft u vervoer geregeld (auto van de zaak)? Het kan ook gebeuren dat uw werknemers schade veroorzaken bij een klant. Vaak zult u daarvoor aansprakelijk zijn. Vergeet daarom niet in uw aansprakelijkheids­verzekering te controleren of dat verzekerd is.
Als werkgever heeft u een uitgebreide zorgplicht. Een werkgever is volgens de wet bijna altijd aansprakelijk als een werknemer schade lijdt tijdens de uitoefening van zijn werkzaamheden. Maar wat betekent dat? Daar hebben al veel rechters zich over gebogen. Daaruit blijkt dat dit een heel ruime omschrijving is. En dat alleen in de gevallen dat een ongeval plaatsvindt buiten de werkplek én buiten werktijd, een werkgever niet aansprakelijk is. Want dan heeft u als werkgever geen zeggenschap over de situatie. Toch zijn daarop ook uitzonderingen. Bijvoorbeeld als het gaat om een bedrijfsuitje. Maar dan moet deelname wel verplicht gesteld zijn. Zorg er daarom altijd voor dat u zich bewust bent van deze risico’s. En dat u goed heeft uitgezocht wat u verzekerd heeft en wat niet.
Neem contact met ons op. 
Vraag advies bij een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.