De drie pijlers van het Nederlandse pensioenstelsel

 

De drie pijlers van het Nederlandse pensioenstelsel

In Nederland is het pensioenstelsel gebouwd op drie pijlers: 1. Het pensioen van de overheid: de AOW. 2. Het pensioen dat u opbouwt met werken in dienstverband: het werkgeverspensioen. 3. Het pensioen dat u zelf regelt: het privépensioen of aanvullend pensioen. Als zelfstandige heeft u alleen AOW en geen werkgeverspensioen. Het is daarom belangrijk om te sparen voor een aanvullend pensioen.
Elke Nederlander krijgt later een basispensioen, de AOW. Dit geldt ook voor zelfstandigen. Dit betekent dat u vanaf de pensioensleeftijd een maandelijkse uitkering krijgt. Die pensioensleeftijd schuift stapsgewijs op. De maandelijkse uitkering is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Als alleenstaande krijgt u ongeveer € 1.100,- netto per maand, wanneer u getrouwd bent of samenwoont, ontvangt u zo’n € 750,- per persoon. De actuele uitkeringen vindt u op de site van de Sociale Verzekeringsbank.
Leven van de AOW is absoluut geen luxe. Het is daarom verstandig een aanvullend pensioen op te bouwen. Dan weet u zeker dat u zonder geldzorgen kunt genieten van het leven na uw werk. Als zzp’er sparen voor pensioen, kan op verschillende manieren. Bekijk de mogelijkheden de u heeft om een zzp-pensioen op te bouwen.
Wanneer u start met uw bedrijf, is het verstandig direct na te denken over uw pensioen. Vermeld in uw ondernemingsplan direct uw pensioenplan en de geschatte maandelijkse kosten . Bij de start van uw bedrijf kunt u in het eerste jaar direct een vast bedrag wegzetten op een spaarrekening. Wanneer u 100% zeker weet dat u ondernemer blijft, kunt u daarna alsnog overstappen op een gerichte pensioenoplossing, zoals banksparen of een belegginslijfrente. Blijkt het ondernemerschap na enkele maanden toch niet bij u te passen, dan heeft u het spaargeld ten minste niet vastgezet. 
Neem contact met ons op. 
Vraag advies bij een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.