Wat als mijn zakelijke laptop uit de auto wordt gestolen?

 

Wat als mijn zakelijke laptop uit de auto wordt gestolen?

Het is zo verleidelijk: uw laptop in de auto laten liggen als u naar een borrel gaat of even boodschappen gaat doen. Dat scheelt sjouwen. Helaas beschikken boeven over steeds betere technieken om laptops op te sporen. Grote kans dus dat uw laptop gestolen wordt uit uw auto. Wat moet u doen als uw laptop gestolen is?
Doe in ieder geval altijd aangifte bij de politie. En maak gebruik van uw traceer-app, als u die heeft geïnstalleerd, zoals Find my iphone, iPad en Mac. Daarmee kunt u ook op afstand persoonlijke informatie verwijderen.
Diefstal van uw laptop valt onder uw inboedelverzekering, net als diefstal van andere spullen, zoals uw telefoon. U moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. U moet uw auto  bijvoorbeeld op slot hebben gedaan. En voor de vergoeding die u krijgt, geldt een maximum. Dit maximale bedrag vindt u op uw polis. Heeft u schade aan uw auto door de inbraak? Dat valt onder uw autoverzekering. U heeft dan wel minimaal WA + Beperkt Casco als verzekering nodig.

Het beste is het om uw laptop niet achter te laten in uw auto. Kunt u echt niet anders? Let dan hierop:

  • Berg uw laptop en andere kostbaarheden altijd uit het zicht op, bijvoorbeeld in de kofferbak.
  • Zorg ervoor dat de laptop helemaal uit is. Er branden dan geen lampjes meer. Als de laptop nog aan is, kunnen kwaadwillenden deze met speciale apparatuur opsporen via het bluetoothsignaal.
  • Vergeet niet uw auto op slot te doen, met alle ramen dicht.
  • Parkeer uw auto op een goed verlichte, niet te afgelegen plek.
  • Schaf een auto-alarm aan.  
Maak altijd een back-up van uw belangrijke bestanden op een externe harde schijf of usb-stick. Of gebruik een cloud-opslag-dienst. Want een laptop is vervangbaar, maar belangrijke documenten, foto’s en filmpjes zijn dat niet.
Neem contact met ons op. 
Vraag advies bij een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.