Wat zijn de gevolgen voor mijn aansprakelijkheid als ik een eenmanszaak opricht?

 

Wat zijn de gevolgen voor mijn aansprakelijkheid als ik een eenmanszaak opricht?

Met aansprakelijkheid kan iedereen te maken krijgen. Zeker als u een eigen zaak heeft. Maar met welke risico’s krijgt u te maken? En wat kunt u daaraan doen? Het risico van aansprakelijkheid hoeft u zeker niet te weerhouden van een eigen onderneming. Want als ondernemer neemt u nu eenmaal risico’s. Die kunt u vooraf inventariseren, waarna u kunt bepalen hoe u omgaat met deze risico’s.
Er veranderen veel dingen als u ondernemer wordt. Als u kiest voor een eenmanszaak, betekent dat bijvoorbeeld dat u voor schulden van uw bedrijf ook aansprakelijk bent met uw privévermogen. Denk daar goed over na, want als uw bedrijf failliet gaat, gaat u zelf ook failliet. Denk daarbij ook aan uw partner en hoe u dat heeft geregeld. Met huwelijkse voorwaarden kunt u bijvoorbeeld voorkomen dat ook uw partner hierin betrokken wordt.
Vrijwel iedereen heeft een aansprakelijkheids­verzekering voor particulieren. Want iedereen kan wel eens schade veroorzaken aan de spullen van iemand anders. En soms kan dat best een grote schade zijn. Of schade waarvan u het prettig vindt dat iemand anders die voor u regelt, bijvoorbeeld de contacten met degene die schade heeft . Maar voor u als ondernemer is het belangrijk om te weten dat juist alle schade die u veroorzaakt in uw rol als ondernemer niet verzekerd is via uw particuliere aansprakelijkheids­verzekering. Daarvoor heeft u een aansprakelijkheids­verzekering zzp nodig. 
Als ondernemer kunt u te maken krijgen met vele vormen van aansprakelijkheid. Het belangrijkste onderscheid is tussen schuldaansprakelijkheid en risicoaansprakelijkheid. Bij schuldaansprakelijkheid heeft u zelf de schade veroorzaakt en dus uw schuld. Risicoaansprakelijkheid volgt niet uit iets wat u zelf heeft gedaan, maar omdat u een bepaald risico loopt omdat u bijvoorbeeld eigenaar bent van een gebouw. Inventariseer daarom altijd de risico’s die u loopt. En bekijk ook de kans hierop en de impact op uw bedrijf. U kunt daarbij altijd hulp krijgen van uw verzekeringsadviseur.
Neem contact met ons op. 
Vraag advies bij een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.