Is een aansprakelijkheids­verzekering verplicht voor je bedrijf?


Bekijk de verschillende aansprakelijkheids­verzekeringen van Allianz
 
Er zijn niet veel verzekeringen verplicht. Een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering. is dat ook niet. De enige aansprakelijkheids­verzekering die u moet afsluiten is die voor uw auto of andere motorrijtuigen. Toch zijn er veel situaties waarin u wel een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering moet afsluiten. Omdat een klant of opdrachtgever erom vraagt bijvoorbeeld. Of omdat de brancheorganisatie waarbij u bent aangesloten dit eist.
Buiten afspraken die u maakt met uw opdrachtgever of klant, zijn er twee redenen waarom een verzekering verplicht is. Voor een aantal beroepen is een beroepsaansprakelijkheids­verzekering verplicht. Dat is geregeld in de wet en geldt bijvoorbeeld voor financieel adviseurs. Maar ook voor architecten, accountants, advocaten en notarissen. Daarnaast zijn er verschillende beroeps- en bedrijfsorganisaties die een verplichting voor een verzekering kennen. Meldt u zich aan bij zo’n organisatie? Dan zullen ze vooraf controleren of u een verzekering heeft en of die voldoet aan de eisen.
Zzp’ers kunnen in veel situaties aansprakelijk zijn. Ook als ze bijvoorbeeld voor een ander bedrijf werken. En omdat u als zelfstandig ondernemer vaak geen grote draagkracht heeft, vraagt een opdrachtgever om een verzekering. Daarmee heeft hij de zekerheid dat als er een schade is, de schade ook vergoed wordt. Ook als u die als ondernemer zelf niet kunt betalen. 
Een aansprakelijkheids­verzekering lost niet alles op. Het kan ook zijn dat er geen aansprakelijkheid is of schade, maar er toch een probleem ontstaat. Bijvoorbeeld omdat uw klant niet tevreden is. Of de factuur niet betaalt. Probeer altijd te voorkomen dat een klacht leidt tot een conflict. Maar denk ook na over wat u doet als dat toch gebeurt. En sluit bijvoorbeeld een rechtsbijstandverzekering af. Daarmee kunt u juridisch advies krijgen voor het tot een conflict komt. Komt het wel tot een geschil? Dan krijgt u een vergoeding van de juridische kosten, vaak tot een bepaald bedrag. Maar alleen als dat geschil binnen de voorwaarden valt. 
Neem contact met ons op. 
Vraag advies bij een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.