Verzeker uw bedrijf tegen aansprakelijkheid


Bekijk de verschillende aansprakelijkheids­verzekeringen van Allianz

 

Welke soorten aansprakelijkheid zijn er?

Een van de belangrijkste risico’s die u heeft als ondernemer is aansprakelijkheid. Vaak zijn dat risico’s die u niet goed kunt overzien. En die u niet zelf kunt dragen. Om de risico’s goed te kunnen inventariseren is het belangrijk dat u weet welke soorten aansprakelijkheid er zijn. En hoe verzekeringen daarvoor geregeld zijn.
Er zijn twee vormen van aansprakelijkheid: contractuele en wettelijke aansprakelijkheid. Bij contractuele aansprakelijkheid gaat het om de verplichtingen in een contract. En dat een van de partijen deze afspraken niet, niet volledig of te laat nakomt. Aansprakelijkheid volgens de wet is erg breed. Dat kan zowel gaan om uw werknemers als om de producten die u levert. Maar bijvoorbeeld ook om een gebouw dat van u is, waar een dakpan vanaf valt.
Soms bent u wel verantwoordelijk, maar niet aansprakelijk. Een goed voorbeeld is een product dat niet voldoet aan de eisen van de koper. Is uw klant niet tevreden terwijl het product wel goed is? Dan is er geen schade aan anderen of aan spullen. Dat is niet verzekerd. Toch moet u daar als ondernemer vaak wel een oplossing voor bieden, bijvoorbeeld vervanging of geld terug. Het is ook mogelijk dat er schade ontstaat doordat er bijvoorbeeld glas in het eten zat dat u heeft verkocht. En als uw klant dat heeft gegeten. De (letsel)schade die dat oplevert, is wel verzekerd, met een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering.
Soms is er gewoon sprake van een ondernemersrisico. Bijvoorbeeld omdat uw klant niet tevreden is en meer had verwacht voor wat hij heeft betaald. Of hij vindt de kwaliteit niet goed genoeg. Dat levert geen schade op aan personen of zaken en is dus niet verzekerd. En geeft u garantie op uw producten? Dan geeft u die garantie als ondernemer en kunt u dat niet verzekeren. Voor veel andere vormen zijn er wel verzekeringen, zoals de bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering en de beroepsaansprakelijkheids­verzekering
Neem contact met ons op. 
Vraag advies bij een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.