Slimme ondernemers en werknemers hebben de afgelopen jaren handig gespeeld met de regels rondom het privégebruik van de bedrijfsauto. Helaas voor jou hebt de Belastingdienst hiervan geleerd en treedt deze soms erg streng op. Hieronder vind je een aantal rechtszaken over het gebruik van bedrijfsauto’s.
Registratie aantal kilometers per jaar, niet per auto
De werknemer in kwestie had aan het begin van het jaar een lease-auto met een bijtelling van 25%. Daarvoor hield hij een rittenregistratie bij. Maar halverwege het jaar stapte hij over naar een (semi-)elektrische auto zonder bijtelling. Het bijhouden van de ritten vond hij niet langer nodig, dus stopte hij met de rittenregistratie. De Belastingdienst stuurde vervolgens een naheffing. Omdat de werknemer niet kon aantonen dat hij met beide auto’s in totaal minder dan 500 kilometer privé gereden had. Het kwam tot een rechtszaak.
Oordeel rechter
De rechter oordeelde dat een bijtelling van 0% niet gelijk te stellen is met het rijden met een eigen auto zonder bijtelling. Daarom had de werknemer nog steeds moeten aantonen dat hij minder dan 500 kilometer privé had gereden. De registratie geldt dus per kalenderjaar, niet per auto. De rechter stelde de Belastingdienst in het gelijk.
Inzet van camera’s boven de snelweg
Boven onze snelwegen hangen camera’s. Die worden voor verschillende doelen gebruikt. Bijvoorbeeld om gestolen auto’s te vinden, maar ook om de verkeerssituatie te bekijken. Maar mogen de beelden van die camera’s ook gebruikt worden door de Belastingdienst? Bijvoorbeeld om te checken of bedrijfsauto’s privé worden gebruikt?
Oordeel rechter
Dat mag inderdaad, aldus een uitspraak van de rechter. De Belastingdienst had een werknemer een naheffing gestuurd nadat uit beelden van verkeerscamera’s bleek dat de rittenregistratie niet volledig was. De rechter vond wel dat het gebruik van de foto’s een inmenging in het privéleven was, maar oordeelde dat het ging om een geoorloofde inbreuk op het recht op privacy. Overigens kan de Belastingdienst alleen nagaan of jij een bedrijfsauto privé gebruikt als jij al geregistreerd, bijvoorbeeld omdat jij een openstaande boete hebt. Pas dan kan de Belastingdienst jouw rittenregistratie vergelijken met jouw foto’s.
Bestelauto niet vies genoeg
Voor sommige bedrijfsauto’s, zoals bestelauto’s, geldt een uitzondering voor de fiscale bijtelling. De auto moet dan vrijwel alleen geschikt zijn om spullen te vervoeren. Of de auto moet te groot of te vies zijn om privé te gebruiken. Een stoffeerder van binnenvaartschepen nam aan dat zijn bestelauto’s in deze categorie vielen. Maar de inspecteur van de Belastingdienst dacht daar anders over. Er volgde een rechtszaak over de naheffing.
Oordeel rechter
De ondernemer gaf aan dat de auto’s niet geschikt waren voor privégebruik. De bedrijfsauto’s waren ingericht om spullen te vervoeren en te groot om normaal te kunnen parkeren. Bovendien waren de auto’s vies en stoffig. Deze argumentatie vond de rechter onvoldoende. Net als het argument dat het bijhouden van een kilometerregistratie op haventerreinen lastig is. Ook vond de rechter dat de auto en de bijrijdersstoel niet zo vies waren dat privégebruik niet mogelijk was. De Belastingdienst werd in het gelijk gesteld.