Welke opties heb ik voor een auto van de zaak?

 

Welke opties heb ik voor een auto van de zaak?

Nog altijd is een auto van de zaak een populaire arbeidsvoorwaarde. Een bedrijfsauto bespaart uw werknemers flink wat kosten en versterkt hun binding met u als werkgever. Bovendien helpt de bedrijfsauto mee bij de gewenste uitstraling naar uw klanten. Uiteraard zijn er ook fiscale gevolgen, vooral als het gaat om het privégebruik van de zakelijke auto. Voor uw werknemers is de bijtelling van groot belang.
Voor uw werknemers zijn de opties van een auto van de zaak beperkt. Rijdt uw werknemer minder dan 500 kilometer privé met de zakelijke auto? En kan hij of zij dat ook aantonen? Dan geldt er geen bijtelling. In dat geval heeft uw werknemer dus geen kosten voor de auto van de zaak. Rijdt de werknemer meer dan 500 kilometer privé, dan komt de Belastingdienst met een afrekening. 
Dezelfde grens van 500 kilometer privé geldt ook voor úw zakelijke auto. Maar als ondernemer krijgt u niet te maken met de bijtelling, maar wordt uw auto gerekend tot het ondernemingsvermogen. Het woon-werkverkeer telt overigens mee als zakelijk verkeer. Overleg met uw accountant wat voor u de beste optie is. De vuistregel is dat als u weinig zakelijk rijdt, u de auto het beste op naam van uw bedrijf kunt zetten. Dat geldt ook als u een relatief dure auto van de zaak rijdt.

De keuze om uw auto te rekenen tot uw ondernemings- of privévermogen is in principe eenmalig. U kunt later de keuze wel omdraaien, maar alleen in bijzondere situaties. Daarover leest u meer op de site van de Belastingdienst. U kunt uw keuze herzien als u een nieuwe auto aanschaft. 

Drie handige tips voor de auto van de zaak:

  • Kiest u ervoor om een auto te leasen in plaats van te kopen? Dan betaalt u iedere maand een vast bedrag. Hiervoor gelden dezelfde regels als voor een auto van de zaak. U mag de kosten aftrekken en houdt rekening met het privégebruik. En u kunt de btw aftrekken als voorbelasting.
  • Rijden uw werknemers in een leaseauto? Maak hen dan duidelijk of de auto wel of geen onderdeel is van het loon. Leg de voorwaarden en afspraken daarover goed vast.
  • Mogen uw werknemers een bedrijfsauto ook privé gebruiken? Bijvoorbeeld een bestelauto gebruiken voor een verhuizing? Dat kan gevolgen hebben voor de belastingen. Hier leest u er meer over
Neem contact met ons op. 
Vraag advies bij een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.