Is een broodfonds een goed alternatief voor een AOV?

 

Is een broodfonds een goed alternatief voor een AOV?

Wilt u een uitkering als u arbeidsongeschikt raakt, maar geen AOV afsluiten? Er zijn alternatieven: het broodfonds of crowdsurance. Wat is het verschil tussen een AOV en deze alternatieven?
Bij een broodfonds stort een groep ondernemers elke maand geld op een rekening. Dit geld wordt gebruikt als iemand uit de groep ondernemers langer dan een afgesproken periode ziek is. De zieke ontvangt dan maximaal 2 jaar een uitkering uit het broodfonds.

Inmiddels is een aantal vergelijkbare initiatieven ontstaan, zoals het Voorzieningenfonds en het Ziektefonds, maar ook het crowdsurance platform Sharepeople. Hier de belangrijkste verschillen tussen een broodfonds (en vergelijkbare initiatieven) en Sharepeople.

Waar een broodfonds maximaal 50 leden heeft die elkaar kennen, is SharePeople is een online netwerk zonder maximum aan het aantal leden. Deelnemers zijn niet op de hoogte van elkaars ziekte. Sharepeople is dus wat anoniemer dan een broodfonds. De kosten zijn vergelijkbaar. Het lidmaatschap van zowel een broodfonds als SharePeople komt neer op € 10,- per maand. Het inschrijfgeld voor een broodfonds is € 225 en voor SharePeople € 180. Hoeveel u kwijt bent aan giften, is bij beiden geheel afhankelijk van het verzuimpercentage.
Bij een broodfonds legt u geld in op een geblokkeerde rekening en bouwt u een buffer op tot maximaal 36 maal uw maandinleg. Bij SharePeople kunt u elke maand de niet gebruikte inleg voor andere zaken gebruiken.

Waardeert u het sociale aspect en het concept van vertrouwen? Dan past een broodfonds bij u. Heeft u geen zin of tijd om periodiek samen te komen of informatie over een eventuele ziekte te delen met andere leden, en wilt u de niet gebruikte inleg gebruiken voor bijvoorbeeld uw pensioen? Dan past SharePeople beter bij u.

Wat het best bij u past, is dus afhankelijk van uw eigen wensen en situatie. Zoekt u zekerheid en wilt u langer dan 2 jaar een uitkering bij arbeidsongeschiktheid? Dan kunt u het best kiezen voor een AOV. Bij een AOV kunt u zelf bepalen hoe lang de uitkering doorloopt en hoe hoog deze moet zijn. U kunt ook kiezen voor een combinatie: een broodfonds of Sharepeople voor de eerste 2 jaar dat u arbeidsongeschikt bent, met een AOV die uitkeert na 2 jaar. Zo sluiten de regelingen goed op elkaar aan.
Neem contact met ons op. 
Vraag advies bij een onafhankelijk adviseur bij u in de buurt.