AOV van Allianz


✓ Kies zelf wat u verzekert
✓ Dagelijks opzegbaar
✓ Betaalbare premie

 

Is een AOV aftrekbaar voor de belasting?

De premie die u betaalt voor uw arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV), is aftrekbaar voor de belasting. De Belastingdienst maakt daarbij wel onderscheid tussen ondernemers en dga’s (directeur-grootaandeelhouders). We zetten de regels hieronder op een rij.
Als ondernemer heeft u verschillende aftrekposten: kosten die u van uw inkomsten mag aftrekken, zodat u minder belasting betaalt over uw inkomsten. Onder die kosten valt ook de premie voor een arbeidsongeschiktheids­verzekering. Uw inkomsten zijn door de Belastingdienst verdeeld over 3 boxen.De premie die u betaalt voor uw AOV is aftrekbaar in box 1: ‘inkomen uit werk en woning’. Dit geldt voor alle typen AOV's van Allianz.
  • Stel, u heeft een bruto-jaarinkomen van € 40.000,-.
  • U valt hiermee in belastingschijf 3 en betaalt 42% belasting.
  • U betaalt per jaar € 2.400,- aan AOV-premie (€ 200,- per maand).
  • Dit bedrag trekt u af van € 40.000,-, waarmee het bedrag waarover u inkomstenbelasting moet betalen € 37.600,- is.
  • U hoeft dus over € 2.400,- geen belasting te betalen. 42% van € 2.400,- is € 808,-. Dat betekent dat u in werkelijkheid geen € 2400,- aan premie betaalt, maar € 2400- ,min € 808,- = € 1592,-

Dit is een algemeen rekenvoorbeeld. Wilt u weten wat voor u geldt? Neemt u dan contact op met een verzekeringsadviseur.Hoe ouder u bent, hoe meer premie u betaalt. Dus hoe hoger de kosten zijn van uw AOV.

Om uw AOV-premie op deze manier voor de belasting af te trekken moet u wel een IB-ondernemer zijn. Volgens de Belastingdienst bent u dat als u een van de volgende ondernemers bent:

  • eigenaar van een eenmanszaak
  • zzp’er
  • firmant in een vof of cv 
Voor dga’s gelden er iets andere regels. Als dga kunt u een AOV op twee manieren afsluiten: privé of via uw BV. Sluit u de AOV privé af, dan kunt u op dezelfde manier de premie van uw AOV  aftrekken als een IB-ondernemer. Sluit u de AOV via uw BV af? Dan is de premie aftrekbaar van de vennootschapsbelasting. Overigens houdt het afsluiten van een AOV via uw BV een extra risico in. Als de BV failliet gaat, kan uw AOV of een uitkering die u krijgt in gevaar komen.
Krijgt u een AOV-uitkering? Dan moet u hierover belasting betalen. Wij houden deze belasting voor u in en dragen deze direct af aan de Belastingdienst. U moet deze uitkering ook als inkomen opgeven bij uw jaarlijkse belastingopgave. Stel dat u een verzekerd bedrag heeft van € 40.000,- en dat u 25% arbeidsongeschikt raakt. Dan krijgt u per jaar een uitkering van € 10.000,-. Dit bedrag moet u bij uw inkomen optellen voor de belasting. Voor het bedrag dat niet wordt uitgekeerd (€ 30.000,-) betaalt u dan nog AOV-premie. Deze premie is nog gewoon af te trekken. 
Neem contact met ons op. 
Vraag advies bij een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.