Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn bedrijfspand?


 

Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn bedrijfspand?

Welke verzekeringen u nodig heeft voor uw bedrijfspand, hangt vooral af van uw keuze voor huren of kopen. Een van de voordelen van het huren van een bedrijfspand is dat de verhuurder voor veel dingen zorgt. Het nadeel is vaak dat u niet zomaar alles mag veranderen. Bij een gekocht pand bent u daar vaak vrij in. Maar u heeft ook een grotere verantwoordelijkheid. Zet daarom de voor- en nadelen goed op een rij voor u een keuze maakt. En bepaal dan welke verzekeringen u nodig heeft.
U heeft niet altijd te kiezen tussen kopen of huren. Soms ligt het al vast, omdat de eigenaar van het pand dat bepaalt of omdat u zelf niet alle mogelijkheden heeft. Kunt u wel een keuze maken? Let dan vooral op de financiële kant. Heeft u bijvoorbeeld de middelen om een pand te kopen? Kunt en wilt u een lening afsluiten? Vergeet ook niet dat een bedrijfspand toekomstbestending moet zijn. En dat u daarvoor vaak nog kosten moet maken.

Als u het pand heeft gefinancierd lost u iedere maand een stuk af. Daarmee wordt het pand steeds meer van u. Een goede investering in de toekomst van uw bedrijf. Want daarmee creëert u op termijn meer financiële ruimte. Zodat u nog meer kunt investeren. Maar ook in een gehuurd pand kunt u investeren, bijvoorbeeld door een verbouwing. Zorg dan wel voor een goede verzekering voor uw gebouw of uw huurdersbelang; de waarde die u als huurder toevoegt aan het pand.

Naast het huren of de aankoop kunnen er nog meer kosten bij komen. Voor de aankoop zelf, maar ook voor het aanpassen en inrichten van het pand. En anders dan bij het kopen van een huis mogen de kosten niet in één keer worden afgetrokken van de belasting, maar moeten ze periodiek worden afgeschreven. Het gaat dan om kosten zoals die van de makelaar en notaris, maar ook overdrachtsbelasting. Of er wel of geen btw geheven wordt, hangt van een aantal zaken af. Als de bedrijfsruimte bijvoorbeeld langer dan 2 jaar geleden in gebruik is genomen, is dat vrijgesteld van btw. Op de site van de Belastingdienst leest u er meer over.

Besluit u om het pand aan te passen aan uw wensen? Dat kan vaak een groot project zijn. Soms kunt u werkzaamheden zelf uitvoeren of laten uitvoeren door uw personeel. Maar bedenk wel dat dit geen normale werkzaamheden zijn waarvoor uw gewone verzekeringen gelden. U heeft bijvoorbeeld een verzekering nodig voor het bouwproject, een bouw- en montageverzekering. En vergeet daarna niet dat het verzekerd bedrag en de gegevens van gebouwenverzekering moeten worden aangepast.

Neem contact met ons op. 
Vraag advies bij een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.