Wat verandert er in 2020 als je als ondernemer elektrisch gaat rijden?

Als ondernemer of zzp’er ben je veel op de weg. En dus is je auto belangrijk voor je. Daarbij sta je voor heel wat overwegingen. Een auto van de zaak of privé? Kopen of leasen? En brandstof of elektrisch? Als je de overstap naar 100% elektrisch rijden overweegt – vanwege het milieu, het gemak of de kosten – bedenk dan dat er vanaf 2020 fiscaal het een en ander verandert.
Zelf een elektrische nul-emissie auto kopen is voor jou als ondernemer voordelig omdat je geen bpm (belasting personenauto’s en motorrijwielen) en mrb (motorijtuigenbelasting) betaalt. Dit voordeel heb je tot en met 2024. In 2025 betaal je een vaste voet van € 360,- bpm en 25% mrb. In 2026 gaat de mrb naar 100%.
De aanschaf van een elektrische auto biedt je als ondernemer een extra voordeel: de Milieu-investeringsaftrek of MIA (code D 3110). De MIA geldt voor nieuwe volledig elektrische nul-emissie auto’s en kan een aftrekpost opleveren van 27% van je investeringsbedrag met een maximum van € 40.000,-. Kijk voor deze regeling op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Zakelijk een elektrische auto leasen is voordelig vanwege de korting op de bijtelling privégebruik. De bijtelling is nu nog 4% voor nul-emissie auto’s tot € 50.000,-. Dat verandert volgend jaar. Wie in 2020 zakelijk leaset, krijgt te maken met een bijtellingstarief van 8%. Een verdubbeling dus. Maar ook de jaren erna stijgt de bijtelling. Ieder jaar met 4%. In 2026 is het belastingvoordeel voor elektrische auto’s verdwenen en stijgt het tarief – net als dat voor CO2-uitstotende auto’s – tot 22%. Je kunt dus tot eind 2025 genieten van een lagere bijtelling. Er is overigens nog een wijziging per 2020: het bijtellingstarief geldt voor elektrische auto’s (nul emissie) tot € 45.000,-. En het jaar daarop is deze cap € 40.000,-. Over het bedrag boven de cap wordt 22% berekend.
Wil je optimaal profiteren van de lage bijtelling? Dan moet je snel je slag slaan. Het bijtellingstarief waar je nu recht op hebt, geldt namelijk 5 jaar lang. Dus zet je dit jaar nog een elektrische auto op kenteken, dan geldt tot 2025 het bijtellingstarief van 4%. Doe je dat in 2020, dan is het tarief 5 jaar lang 8%. Dus: hoe eerder je overgaat op elektrisch, hoe voordeliger je de jaren erna rijdt.
De bijtelling is een bekend fenomeen bij zakelijke rijders. Maar hoe zit het ook al weer? De Belastingdienst vindt dat je met de auto van de zaak ook echt zakelijk moet rijden. Maar je mag tot 500 kilometer per jaar de auto privé gebruiken. Kom je daar boven, dan ziet de Belastingdienst dat als loon in natura. En daarover betaal je belasting: de bijtelling. Wil je precies weten hoe het zit? Op de site van de Belastingdienst vind je alle informatie over de bijtelling voor privégebruik van de zakelijke auto.
Van de zakelijke auto’s in Nederland wordt ruim 10% alleen zakelijk gebruikt. Deze rijders betalen dus geen bijtelling. Maar kiezen zij voor een elektrische auto die ze ook privé gaan gebruiken, dan moeten zij de bijtelling over de eerdere maanden in dat kalenderjaar terugbetalen. Je betaalt dan dus alsnog de bijtelling van je vorige leaseauto die je niet privé gebruikt hebt. Het is goed hiermee rekening te houden.
Let op: Allianz geeft geen fiscaal advies. Deze blog is bedoeld voor algemene informatie, maar hieraan kun je geen rechten ontlenen. Heb je vragen? Raadpleeg dan de website van de Belastingdienst en/of schakel een adviseur in.