Wat kost een AOV?

Is een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) betaalbaar? Heel wat zzp’ers en mkb’ers denken van niet. Zij gaan uit van een AOV-premie van zeker € 800,- per maand. Maar in de meeste gevallen kost een AOV veel minder. Waar moet je op letten?
Hoeveel een AOV kost, is afhankelijk van een aantal zaken, zoals je leeftijd, je beroep, het deel van je inkomen dat je wilt verzekeren, je verzekerd bedrag en het eigen risico dat je kiest. 
Je kunt de premie voor een deel zelf bepalen door slimme keuzes te maken. Op twee zaken heb je zelf geen invloed: je leeftijd en het werk dat je doet. Hoe ouder je bent en hoe zwaarder je werk is, hoe meer premie je betaalt. Als je bouwvakker bent, betaal je bijvoorbeeld meer dan een IT-specialist. Hieronder staan de zaken waar je zelf wel invloed op hebt.
Standaard gaat een AOV uit van 80% van je inkomen. Som is het mogelijk om voor het eerste jaar 90% te verzekeren. Heb je aan minder genoeg? Dan kun je dit deel verlagen. 
Je krijgt pas een uitkering als je voor een bepaald percentage arbeidsongeschikt bent, bijvoorbeeld 25%. Dan kun je nog voor 75% werken. Je kunt er ook voor kiezen het percentage waarbij je een uitkering krijgt te verhogen, bijvoorbeeld naar 55% of 80%. Dan betaal je minder premie. Maar dan krijg je wel pas een uitkering vanaf dit hogere percentage arbeidsongeschiktheid.
Bij een arbeidsongeschiktheids­verzekering heb je altijd een eigen-risicotermijn. Dat is periode waarin je al wel arbeidsongeschikt bent, maar nog geen uitkering krijgt. Je kunt die termijn zelf bepalen. Je kunt kiezen voor 2 weken maar ook voor 2 maanden. Hoe langer deze periode duurt, hoe minder premie je betaalt. Maar dan krijg je dus ook pas later een uitkering.
Veel ondernemers kiezen ervoor om de uitkering door te laten gaan tot hun 68e. Je kunt ervoor kiezen om de uitkering eerder te laten stoppen. Ook dan betaal je minder premie.

Elk jaar wordt het dagelijks leven iets duurder. Daarom kun je ervoor kiezen om je uitkering elk jaar iets te laten stijgen, bijvoorbeeld met 1%. Hoe hoger de stijging, hoe meer premie je betaalt.

Meer weten over hoeveel een AOV je kost? Bereken dan hier je premie.