Wat is focus?

Als ondernemer is het belangrijk dat je je focus behoudt. Focus brengt je bij je doel. Met de juiste focus bereik je meer. Zomaar een greep uitspraken die ons ondernemers om de oren vliegen. We zijn er allemaal mee bezig. Maar wat is focus eigenlijk precies? En hoe behoud je je focus dan eigenlijk?

Toen ik om mij heen vroeg wat focus is, kreeg ik vaak te horen dat de juiste focus maakt dat je meer gedaan krijgt in minder tijd. Maar focus is meer dan dat, veel meer. Efficiënt werken, meer gedaan krijgen in minder tijd en niet afgeleid raken is mooi. Maar als je meer werk verzet van het werk dat je helemaal niet zou moeten doen, dan heb je er niks aan.

Een voorbeeld: Je hebt een eigen bedrijf, wat je binnen twee jaar wilt laten groeien naar 50 medewerkers. Je hebt nu 5 werknemers in dienst waarmee je dacht dat je to-do list zou slinken, maar die is alleen maar gegroeid! Je moet nu mensen aansturen, salarisadministratie bijhouden, beoordelingsgesprekken voeren, zorgen dat de visie en missie van het bedrijf helder is voor deze medewerkers en voor jezelf, en ga zo maar door. Je wilt je bedrijf laten groeien, maar hoe? Start met focussen.

Zorg dat helder is wáár jij je op wilt focussen. Wat verdient jouw aandacht & tijd? Als dat helder is, dan helpen de volgende 5 tips jou bij het behouden van jouw focus.

1. Deel je tijd goed in

Dit klinkt zo simpel, maar dit is echt de basis. Maak een realistische planning (lees ook deze blog over time management) en houd er rekening mee dat je hersenen af en toe rust nodig hebben. Dus werk in blokken (bijv. van 50 minuten) en neem ook daadwerkelijk een blok (bijv. van 5 á 10 min) pauze tussendoor.

2. Stop met switch tasken, start met multitasken

Ons brein is een soort monkey mind: het hopt van de ene gedachte naar de andere gedachte. Als jij je brein niet genoeg uitdaagt, gaat het zichzelf vermaken en ga je aan andere dingen denken. Je gaat switch tasken. En dat is killing voor je focus. Om je focus te bewaren is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je je brein aan het werk zet. Dit houdt in: ben je een stuk tekst aan het lezen? Lees lekker snel! Zodat je je moet blijven focussen. Of zet muziek aan als dat voor jou werkt, zodat je brein ook daar naar aan het luisteren is. Of ben je juist in een telefoongesprek naar iemand aan het luisteren en wil je je focussen op wat diegene zegt, maar merk je dat je brein aan iets anders wil gaan denken? Ga tekenen op een papiertje! Dan is je brein aan het luisteren en aan het tekenen.

3. Reken af met afleiding

Dus: ga niet in een kantoortuin zitten als je diep geconcentreerd wilt werken. Als je bijvoorbeeld een presentatie wilt voorbereiden, zorg dan dat je weinig afleiding hebt. Ga op een rustige, opgeruimde plek zitten waar je niet gestoord wordt. Je zult merken, dat je creatiever bent én meer doet.

4. Zeg nee. En vaak ;)

“People think focus means saying yes to the thing you've got to focus on. But that's not what it means at all. It means saying no to the hundred other good ideas that there are.” Steve Jobs

5. Plan voldoende oplaadtijd

Als je gefocust bent, is je brein aan het werk. En je brein heeft ook rust nodig. Dat wil zeggen: geen nieuwe informatie opnemen. Een pauze betekent niét per definitie dat het ook leuk moet zijn. Op social media scrollen is leuk, maar geeft je brein geen rust.

Tot slot: schrijf elke ochtend direct als je wakker wordt voor jezelf op waar je je die dag op wilt focussen. Onderzoek wijst uit dat als je dit ’s ochtends doet, als je nog vol energie bent, het makkelijker is om gedurende de dag je focus te bewaren. Het werkt als een mentale reminder. Doe er je voordeel mee!

Wil je meer tips over voluit ondernemen door mentale en fysieke fitheid? Beluister dan de inspirerende en motiverende podcasts, video interviews en lees de andere blogs van Judith.