Succesvol ondernemen doe je in bed.

Als ondernemer werk je dag en nacht voor je bedrijf. En dan heb je ook nog je privéleven. Je staat 24/7 ‘aan’. Maar wanneer pak je je rust? Veel ondernemers leveren daarop in door minder te slapen. Bovendien, zo blijkt uit onderzoek van Ipsos in opdracht van Allianz, heeft één op de twee ondernemers moeite om voldoende te slapen. En het zijn vooral vrouwelijke ondernemers die slecht slapen.
Een goede nachtrust is essentieel om overdag goed te presteren. Dat geldt voor alle mensen. En dus ook voor zzp’ers en mkb’ers. Maar wat is een goede nachtrust? Hoeveel uur moet je slapen om de volgende dag optimaal te functioneren? De volkswijsheid vertelde ons altijd dat we acht uur slaap per dag nodig hebben. En dat wordt bevestigd door de serieuze onderzoeken. De wetenschap gaat uit van vijftig uur per week, dus van zeven tot acht uur per dag. Dit geldt voor de gemiddelde mens, en dus ook voor ondernemers en zzp’ers. Een goed ondernemer ‘verslaapt’ een derde van z’n leven.
Maar hoe zit het dan met die energieke ondernemers die zeggen dat ze hooguit vijf of zes uur slapen? Die mensen zijn er inderdaad. Zij hebben minder slaap nodig. Dat is aangeboren. Je bent van nature een kortslaper of niet. Je kunt het dus niet aanleren. Omdat kortslapers ‘efficiënter’ slapen, hebben zij al aan vijf of zes uur slaap voldoende om kwiek aan de slag te gaan. En voor hen heeft die korte slaap evenveel kwaliteit als de benodigde zeven of acht uur voor de ‘gewone’ mensen. Andersom zijn er ook langslapers. Zij hebben tot wel tien uur slaap per dag nodig.

Uit het slaaponderzoek van Allianz blijkt dat één op de twee ondernemers slaapproblemen heeft. Zij hebben moeite met in slaap vallen, met doorslapen en/of met opstaan. Of ze hebben een onrustige slaap. Opvallend is dat vrouwelijke ondernemers op al deze slaapfacetten slechter scoren dan mannelijke ondernemers. Wat ook opvalt, is dat nog geen 10% van de ondernemers acht slaap haalt en dat ruim de helft minder dan zeven uur per dag slaapt.

Te weinig slaap of een slechte nachtrust leidt op de korte termijn tot concentratieproblemen, gevoelens van stress en tot minder productiviteit. Deze nadelige gevolgen spelen bij 20% tot 30% van de ondervraagde ondernemers. Maar ook op de lange termijn leidt chronisch slaaptekort tot problemen voor je conditie en gezondheid. De ‘stoere’ ondernemer die 24/7 ‘aan’ staat en beweert die slaap niet nodig te hebben, pleegt roofbouw op z’n eigen lichaam. Ondernemen kost energie. En slaap zorgt juist voor die energie.

De legendarische uitspraak van Tourwinnaar Joop Zoetemelk ‘de Tour win je in bed’ geldt niet alleen voor topsporters, maar ook voor ondernemers. Een goede nachtrust is een voorwaarde om succesvol te kunnen ondernemen. En om je leven waardevol in te vullen.
Wil je weten hoe je je nachtrust kunt verbeteren? Hier vind je enkele praktische tips.