Maar met een RI&E alleen ben je er niet. Veilig werken draait niet om de wettelijke verplichtingen, maar vooral om de mens, om het bewustzijn bij je medewerkers. Juist daar valt de grootste winst te behalen. Dat weten wij uit onze bedrijfsbezoeken en ook onderzoek toont dat aan. Daarom kijken we samen met de ondernemer nadrukkelijk naar de organisatorische kant van risicobeheersing. Daarbij komen diverse vragen aan de orde. Zijn medewerkers zich voldoende bewust van veilig werken? Voelen ze zich veilig genoeg om een (bijna-)incident te melden? En wat gebeurt er dan met die melding? Weten ze waar de brandblusser hangt of de EHBO-koffer staat? En weten ze wat ze bij een calamiteit moet doen?
Je huidige medewerkers kennen uiteraard alle afspraken over veilig werken, maar hoe zit het met nieuwkomers? Heb je daarvoor een inwerkprogramma of een draaiboek?
Het gros van het inwerken kun je al doen door je boerenverstand te gebruiken. En dus zorg je dat de randvoorwaarden en praktische zaken in orde zijn: een eigen werkplek, computer, e-mailaccount, werkkleding, persoonlijke beschermingsmiddelen... En met de volgende tips voelt een nieuwe medewerker zich snel op z’n gemak in jouw bedrijf.
1. Stel een inwerkprogramma op
De onderwerpen van een inwerkprogramma kunnen bestaan uit:
Teken aan wanneer een onderwerp behandeld is.
2. Zorg voor overdracht door de vertrekkende werknemer
Het is ideaal als de vertrekkende medewerker de nieuwe collega kan inwerken. Lukt dat niet, vraag dan de vertrekkende werknemer om de belangrijkste zaken op papier te zetten.
3. Benoem een mentor
Wijs voor de inwerkperiode een ervaren collega of een mentor aan.