Vakantie voor ondernemers niet vanzelfsprekend

Het was afgelopen weekend weer druk op de wegen. Veel Nederlanders vertrokken op voorjaarsvakantie. Maar voor ondernemers is een vakantie niet zo vanzelfsprekend, zo blijkt uit ons onderzoek onder zzp’ers en mkb’ers.
Even opladen tijdens vrije dagen zit er voor bijna 1 op de 5 ondernemers (16%) niet in. Met name zzp'ers en klein-mkb kiezen ervoor om niet op vakantie te gaan. 1 op de 3 (33%) zegt als ondernemer minder vaak met vakantie te gaan dan toen hij of zij in loondienst was. Ook vrije tijd is niet vanzelfsprekend. Voor bijna de helft (45%) gaat ondernemen vóór vrije tijd.
Ondernemerschap blijkt ook in het privéleven zijn sporen achter te laten. Veel ondernemers maken zich zorgen over de balans tussen werk en privé. Circa 2 op de 3 ondernemers (63%) zeggen dat de privésituatie weleens te lijden heeft onder het ondernemerschap. Groot-mkb’ers ervaren dit het meest (82%).
1 op de 3 ondernemers (31%) vraagt zich af of hij of zij wel voldoende tijd besteedt aan de kinderen en 29% zet vraagtekens bij de aandacht voor zijn of haar huwelijk. Dit staat haaks op de verwachtingen van ondernemers bij het starten van een eigen bedrijf. Van tevoren dacht 30% van de ondernemers daarmee privé en werk juist beter te kunnen combineren.
Een drukke werkweek kan zijn weerslag hebben op de gezondheid. De helft van de ondernemers (48%) maakt zich hier dan ook zorgen over. Ook de werkstress is iets waar 1 op de 2 ondernemers over peinst. Voor groot-mkb’ers geldt dit het meest (60%), net zoals bij de zorgen over de werk-privébalans.