Uitdagingen horen bij ondernemen

Afgelopen februari reikte NRC Live de Impact Award uit aan de organisatie die de meest positieve impact maakt door duurzame innovatie met winst te combineren. De scale-up Sungevity bleek voor het publiek de overduidelijke winnaar te zijn en kreeg uit handen van Allianz, als partner van NRC Live Impact Award, de prijs uitgereikt. Echter is deze scale-up niet zonder slag en stoot tot de huidige omvang gekomen. Hier gingen jaren van plannen maken, innoveren, groeien, falen, herstellen en nog meer groeien aan vooraf. Om andere ondernemers te inspireren, vertelt Kim Taylor, Marketing Director, Sungevity’s verhaal.

Allereerst, wat doet het bedrijf eigenlijk? Sungevity wil met de combinatie van een softwareplatform, laser-focused marketing en ongelimiteerde customer service een ‘rooftop revolution’ bewerkstelligen. Hierbij komt elk geschikt dak vol te liggen met Sungevity zonnepanelen. Het primaire doel is niet om zoveel mogelijk geld te verdienen, maar om eerlijk advies te geven door te kijken naar wat het beste past in een specifieke case. Dit wordt door de klant als prettig ervaren en deze voelt zich zo tevens beter gehoord.

Voor Nederland begon dit verhaal in 2012, toen de markt ook in Nederland klaar was voor grootschalige zonne-energie. Het bijzondere aan Sungevity Nederland is dat het niet alleen de Nederlandse markt bedient vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam, maar ook de markten in België en Italië. Dat komt omdat het ontwerp prima op afstand kan worden gedaan, terwijl lokale installateurs verantwoordelijk zijn voor de plaatsing van de zonnepanelen.

Mede door de groeiende aandacht voor duurzaamheid, verdubbelde de markt elk jaar: zowel in systemen als in werknemers. Dit betekende voor Sungevity een transformatie van startup naar scale-up. Dat houdt in dat er een jaarlijkse groei van werknemers of omzet van minstens 20 procent aanwezig was over een periode van drie jaar, en met meer dan 10 werknemers aan het begin van die driejarige periode. Alleen dan mag een bedrijf het label ‘scale-up’ dragen.

Snelle groei is een heel goed teken, maar hiermee omgaan kan soms nog knap lastig zijn.
Op een hoog tempo groeien, betekent dat er telkens veel nieuwe medewerkers bijkomen. Het is dan van groot belang om de cultuur binnen het bedrijf te behouden.
Een andere factor waar rekening mee gehouden moet worden, is dat er mensen in dienst zijn uit zowel Nederland, België als Italië. Er zijn zeker verschillen te merken in wat zij nodig hebben, bijvoorbeeld hoe ze omgaan met hiërarchie of hoe direct of niet-direct ze aangeven of ze tevreden zijn. Dit zijn leuke uitdagingen.

Om alle neuzen dezelfde kant op te laten wijzen, heeft Sungevity ScaleUp Company ingeschakeld om hen hierin te ondersteunen. ScaleUp Company maakt gebruik van de Rockefeller ‘way of working’, een handboek voor snelgroeiende bedrijven.
Als scale-up ben je niet meer zo flexibel als een start-up, wat nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Hoe houd je bijvoorbeeld iedereen tevreden? En is dat überhaupt wel mogelijk? De Rockefeller-strategie helpt om een duidelijke focus te bepalen die past bij het gekozen tijdsbestek van een dag, week, maand, kwartaal, jaar en zo verder. Hierdoor word je ook beter in het verkopen van een ‘nee’ als dat nodig is, want ook dat hoort bij een scale-up.

Een tip voor andere ondernemers? Kim Taylor: "Schakel, net zoals wij, hulp in voor het begeleiden van je bedrijf in de snelle groei. Onze focus van de afgelopen jaren had op sommige punten beter gekund als we ScaleUp Company eerder hadden ingeschakeld. Hierdoor krijg je een strenger, beter gecontroleerd ritme. Het maakt daarbij totaal niet uit in welke industrie je opereert, elk bedrijf heeft baat bij deze aanpak."

Ook het zorgen voor de eigen mensen is cruciaal: je personeel is je grootste asset. Daarom is het belangrijk om hen gemotiveerd te houden. Het is mooi om te zien dat je hier de impact van merkt, wat ook je klanten merken. Klantvriendelijkheid is een unique selling point, maar het is aan de werknemers om dit waar te maken. Zij zijn het gezicht van je organisatie.

Het belangrijkste doel voor de toekomst is om te blijven groeien, onder andere uitbreiden naar nieuwe landen. Uiteraard waarbij de focus op klanttevredenheid blijft liggen. Het zou super zijn als we in de komende jaren consumenten nog beter duidelijk kunnen maken dat overstappen naar zonne-energie eenvoudig en leuk is, maar ook dat mensen gaan nadenken over energie en waar ze deze vandaan halen. En hen helpen om de energierekening tot nul te reduceren. Dat is het ideale toekomstbeeld.

Het verhaal van Sungevity bewijst maar weer dat geen enkele ondernemer zijn bedrijf probleemloos kan laten groeien. En dat is niet erg, want daar leer je alleen maar van. Uitdagingen horen bij ondernemen - het is maar net hoe je ermee omgaat.
Door een duidelijk doel voor ogen te houden en ambities te volgen, kom je al een heel eind. Durf te ondernemen, risico’s te nemen en hulp in te schakelen indien nodig. Een succesvolle onderneming ligt dan binnen handbereik.