Toch inkomen bij arbeidsongeschiktheid

Als zzp’er of mkb’er weet je dat je een probleem hebt als je arbeidsongeschikt raakt en niet meer kunt werken. Dan komt er namelijk geen geld binnen. Gelukkig zijn er opties om arbeidsongeschiktheid financieel op te vangen. Hoe zorg je ervoor dat je toch een inkomen hebt bij arbeidsongeschiktheid?
Een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV)  is een van de manieren om ervoor te zorgen dat je bij arbeidsongeschiktheid een inkomen hebt. Afhankelijk van de AOV die je kiest, krijg je een bepaald percentage van je opgegeven inkomen of een bedrag onafhankelijk van je inkomen. Lees hier meer over de AOV-oplossingen van Allianz. Benieuwd wat een AOV je per maand gaat kosten? Bereken hier je premie.
Niet iedereen heeft een AOV nodig. Heb je bijvoorbeeld flink wat spaargeld op de bank en weet je zeker dat je hier een flinke periode mee vooruit kunt? Dan kun je dit geld gebruiken om de periode dat je arbeidsongeschikt bent te overbruggen. Realiseer je wel dat je een vrij groot bedrag nodig hebt om rond te komen. Alleen al voor je vaste lasten. Reken daarom goed door hoeveel je nodig hebt voor een bepaalde periode. Als je eenmaal arbeidsongeschikt bent, kun je geen AOV meer afsluiten.
Een broodfonds is een groep ondernemers die elke maand geld opzijzetten op een speciale rekening. Is een van de ondernemers uit de groep ziek? Dan maken de overige leden elke maand een bedrag over uit het broodfonds aan de arbeidsongeschikte ondernemer. Lees hier meer over de voor- en nadelen van een broodfonds.
Als je direct uit loondienst als ondernemer begint, kun je je ook vrijwillig verzekeren bij het UWV. Voor deze AOV van het UWV moet je je wel aanmelden binnen 13 weken nadat je uit loondienst bent gestapt.
Je kunt er uiteraard ook voor kiezen niks te regelen bij arbeidsongeschiktheid. Dit is bijvoorbeeld een optie wanneer jij en je partner makkelijk van één inkomen kunnen leven. Maar als dat niet zo is, is het niet aan te raden om niets te regelen, om moeilijke situaties bij arbeidsongeschiktheid te voorkomen. In sommige gevallen kun je bij arbeidsongeschiktheid terugvallen op een bijstandsuitkering, maar dit is absoluut geen vetpot.
Wil je meer weten over jouw mogelijkheden voor inkomen bij arbeidsongeschiktheid? Dan raden we je aan eens te gaan praten met een financieel adviseur. Liever zelf een premie berekenen? Dat kan ook.