Vind je ideale life balance! Met 6 tips

We kennen het allemaal: het gevoel dat er te weinig uren in een dag zitten. We willen succesvol ondernemen, we willen een goede partner/vader/moeder/vriend/vriendin zijn, we willen regelmatig sporten en we willen dat ons huis er picobello uitziet. Allianz onderzocht samen met onderzoeksbureau Ipsos de work-life balance van ondernemers. Wat blijkt? Ruim 50% heeft die balans nog niet gevonden. En dat is niet zo gek. Want bestaat die balans wel? 

IOndernemers kunnen moeilijk loslaten

Als zzp’er en ondernemer is je werk meer dan gewoon een baan. Het is je levenswerk. Je bent er dag en nacht mee bezig. En je trekt ’s middags niet om 5 uur de deur achter je dicht waarna je je werk kunt loslaten. Zo werkt dat simpelweg niet. Voor de meeste ondernemers is ‘werk loslaten’ lastig, zo niet een probleem. En veel ondernemers willen niet eens loslaten. Maar 24/7 ‘aan’ staan, wat doet dat met een goede work-life balance?

Work-life balance is onzin

De populaire term work-life balance wekt de suggestie dat je je work hebt en daarnaast je life. Dat het twee gescheiden werelden zijn. Dat is vaak een misvatting. Je werk bestaat niet náást je leven, maar hoort in je leven. Net zoals je familie, je sport, je vrienden of je eigen tijd. Je hebt ook geen parent-life balance. Logischer is het dus om te streven naar een life balance.

Een life balance houdt in dat jouw leven in evenwicht is. Dat jij jouw leven zodanig inricht dat jij de verdeling goed vindt. De perfecte life balance voor jou is anders dan die van een andere ondernemer. We hebben immers allemaal persoonlijke wensen en behoeften.

Hoe zorg je voor die juiste balans?

Hoe zorg je ervoor dat je als ondernemer in balans bent? Het antwoord is heel simpel: door keuzes te maken. Door actief bezig te zijn met het inrichten van je leven. Door niet te handelen alsof het leven en de drukte je overkomen, maar door bewust te kiezen waar jij je aandacht aan wilt besteden. Zo houd jij de regie over jouw leven en zorg jij voor de balans. Hieronder vind je 6 tips die jou als ondernemer daarbij kunnen helpen. 

1. Bepaal hoe je jouw energie wilt verdelen

Voordat je je grenzen kunt bepalen, moet je weten waar jouw grenzen liggen. Hoeveel tijd wil je per week fysiek aanwezig zijn op de zaak? Hoe erg vind je het om thuis met werk bezig te zijn? Vind je het fijn om met je compagnons te sporten of sport je liever alleen? Wil je op zondag bereikbaar zijn, of liever niet? Bepaal hoe je jouw energie wilt verdelen en leef hiernaar.

2. Zeg vaker nee

Zodra je weet waar jouw grenzen liggen en zodra jij weet hoé je jouw leven wilt inrichten: zeg nee tegen zaken en vragen die daar niet bij passen. Zeg nee als een klant jou ’s avonds belt of je iets kunt bespreken terwijl jij hebt besloten quality time met je partner te willen doorbrengen. Zeg nee als jouw compagnons met elkaar in de kroeg een biertje gaan drinken terwijl jij hebt besloten tijd door te willen brengen met je kids. Zeg vaker nee. Wees niet bang dat je jezelf daarmee in de vingers snijdt. Bewust nee zeggen omdat jij als ondernemer je daar goed bij voelt, komt hoe dan ook ten goede van je onderneming. Onbewust dingen tegen je zin in doen, krijg je later als boemerang terug. Het is fijn voor anderen om te weten wat ze bij jou kunnen verwachten. Kies voor jezelf.

3. Plan voldoende tijd in om te ontspannen

Tijd inplannen om niks te doen, of om op de bank te zitten met je partner, of om spontaan een avond een hapje te eten met een vriend is iets wat veel ondernemers vergeten. Niet dat ze het niet belangrijk vinden, maar ze vergeten actief ervoor te kiezen. Gewoon een ruimte in je agenda leeg laten is niet verstandig. We weten immers allemaal: die ruimte wordt dan last minute ingevuld door andere zaken ‘want je hebt nog wel ruimte over’. Dus plan die ontspanmomentjes. Kies voor ontspanning. 

4. Eet goed en beweeg voldoende

Fysieke gezondheid draagt bij aan mentale gezondheid. Goed eten en voldoende bewegen dragen bij aan mentaal in balans zijn, maar het wordt vaak als eerste vergeten zodra we andere ‘belangrijkere’ zaken te doen hebben. Wat is er belangrijker dan jouw lichaam en geest? Hoe kan jouw onderneming goed draaien als jij niet goed voor jezelf zorgt? Geen tijd bestaat niet, geen prioriteit wel. Probeer dagelijks een uurtje te bewegen. Dat hoeft niet altijd in de sportschool te zijn. Lopen en fietsen maken je ook fitter. Dus fiets naar het station, loop naar de supermarkt en neem de trap… Zorg dat je actief beweegt. Kies voor een fit lichaam.

5. Zorg voor een goede nachtrust

Wist je dat je IQ daalt als je te weinig slaapt? Slaap is een ondergeschoven kindje in onze life balance. Als je goed slaapt, heb je minder kans op stress, is je humeur beter, kun je je beter concentreren en ben je positiever. Dus zorg voor een slaapritme; ga dagelijks op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op hetzelfde tijdstip op. Zorg voor het juiste aantal slaapuren. Dat is niet voor iedereen gelijk, maar ligt tussen de 7 en de 9 uur slaap per dag (lees onze blog over een goede nachtrust).

6. Leef je eigen leven

Maak de keuzes die jij wilt maken, voor jezelf en voor jouw onderneming. Je hoeft geen goedkeuring van anderen en je hoeft het niet hetzelfde te doen als anderen. Jouw ideale balans mag er anders uitzien dan die van anderen, als het maar wel jouw bewust gekozen balans is. Wees trots op wie je bent, wat je doet en de keuzes die je maakt.