Streven naar een work-life balance? Die bestaat niet.

We kennen het allemaal, het gevoel dat er te weinig uren in een dag zitten. We willen onze onderneming succesvol laten draaien, we willen een goede partner/vader/moeder/vriend/vriendin zijn, we willen wekelijks sporten en we willen dat ons huis er netjes uit ziet. Allianz onderzocht samen met onderzoeksbureau Ipsos hoe het is gesteld met de work-life balance van ondernemers. Wat blijkt? Ruim 50% heeft de balans nog niet gevonden. En ik denk dat dat niet zo gek is, want volgens mij bestaat die balans helemaal niet.

In podcast 1 met Niels Verwij – 30 jaar en eigenaar van Dekbed Discounter, een bedrijf met miljoenen omzet per jaar – vraag ik hem hoe hij voldoende tijd aan zijn privéleven besteedt. Hij antwoordt dat hij dat kan doen, juist omdat zijn werk- en privéleven zo nauw verbonden zijn. Zijn compagnons en medewerkers zijn ook zijn vrienden, daar gaat hij mee sporten en tijdens sport bespreken ze werkzaken. Ook zijn vriendin (en moeder van zijn kinderen) werkt mee in de zaak. Zo kan hij thuis met haar ook over werk praten. Ik vond zijn antwoord niet zo gek. Als ondernemer is je werk niet gewoon een baan. Het is je levenswerk. Je trekt niet om 5 uur de deur achter je dicht, zo werkt dat simpelweg niet. Ook andere ondernemers die ik vroeg of zij hun werk konden loslaten, antwoordden dat dat voor hen niet mogelijk was. En toen ik vroeg: ‘Wíl je het wel loslaten?’ - was het antwoord ook in meerderheid van de gevallen: nee.

Het woord work-life balance wekt de suggestie dat je je work hebt en daarnaast je life. Wat mij betreft gaat het daar al mis. Je werk bestaat namelijk niet náást je leven, je werk hoort IN je leven. Net zoals je familie, je sport, je eigen tijd, enzovoorts. Wat mij betreft moeten we dus streven naar een life balance.

Een life balance houdt in dat jouw leven in balans is. Dat jij jouw leven zodanig inricht dat jij de verdeling goed vindt. De perfecte life balance voor jou is anders dan die van een andere ondernemer. We hebben immers allemaal andere wensen en behoeften.

Hoe zorg je ervoor dat je als ondernemer in balans bent? Het antwoord is heel simpel: door keuzes te maken. Door actief bezig te zijn met het inrichten van je leven. Door niet te handelen alsof het leven en de drukte je overkomen, maar door bewust te kiezen waar jij je aandacht aan wilt besteden. Zo blijf jij in de regie van jouw leven en zorg jij voor de balans. Hieronder vind je enkele tips die jou als ondernemer daarbij kunnen helpen: 

1. Bepaal hoe je jouw energie wilt verdelen

Voordat je je grenzen kunt bepalen, moet je weten waar jouw grenzen liggen. Hoeveel tijd wil je per week fysiek aanwezig zijn bij jouw onderneming? Hoe erg vind je het om thuis met werk bezig te zijn? Vind je het fijn om met je compagnons te sporten, of sport je liever alleen? Wil je op zondag bereikbaar zijn, of liever niet? Bepaal hoe je jouw energie wilt verdelen en leef hiernaar.

2. Zeg vaker nee

Zodra je weet waar jouw grenzen liggen en zodra jij weet hoé je jouw leven wilt inrichten: zeg nee tegen zaken en vragen die daar niet bij passen. Zeg nee als een klant jou ’s avonds belt of je iets kunt bespreken terwijl jij hebt besloten quality time met je partner te willen doorbrengen. Zeg nee als jouw compagnons met elkaar in de kroeg een biertje gaan drinken terwijl jij hebt besloten tijd door te willen brengen met je kids. Zeg vaker nee. Wees niet bang dat je jezelf daarmee in de vingers snijdt. Bewust nee zeggen omdat jij als ondernemer je daar goed bij voelt, komt hoe dan ook ten goede van je onderneming. Onbewust dingen tegen je zin in doen, krijg je later als boomerang terug. Het is fijn voor anderen om te weten wat ze bij jou kunnen verwachten. Kies voor jezelf.

3. Plan voldoende tijd in om te ontspannen

Tijd inplannen om niks te doen, of om op de bank te zitten met je partner, of om spontaan een avond een hapje te eten met een vriend is iets wat veel ondernemers vergeten. Niet dat ze het niet belangrijk vinden, maar ze vergeten actief ervoor te kiezen. Gewoon een ruimte in je agenda leeg laten is niet verstandig. We weten immers allemaal: die ruimte wordt dan last minute ingevuld door andere zaken ‘want je hebt nog wel ruimte over’. Dus plan die ontspanmomentjes. Kies voor ontspanning. 

4. Eet goed en beweeg voldoende

Fysieke gezondheid draagt bij aan mentale gezondheid. Goed eten en voldoende bewegen dragen bij aan mentaal in balans zijn, maar het wordt vaak als eerste vergeten zodra we andere ‘belangrijkere’ zaken te doen hebben. Wat is er belangrijker dan jouw lichaam en geest? Hoe kan jouw onderneming goed draaien als jij niet goed voor jezelf zorgt? Geen tijd bestaat niet, geen prioriteit wel. Probeer dagelijks minimaal 1 uur te bewegen. Dat hoeft niet elke dag in een sportschool te zijn. Ook lopend naar het station gaan, lopend boodschappen doen, slimme workouts en met de fiets naar je werk zijn allemaal opties. Zorg dat je actief beweegt. Kies voor een fit lichaam.

5. Zorg voor een goede nachtrust

Wist je dat ons IQ daalt als we te weinig slapen? Slaap is een ondergeschoven kindje in onze life balance. Als je goed slaapt, heb je minder kans op stress, je humeur is beter, je kunt je beter concentreren en je bent positiever. Dus zorg voor een slaapritme; ga dagelijks op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op hetzelfde tijdstip op. Zorg voor de juiste hoeveelheid slaapuren. Voor volwassen hebben tussen de 7 en de 9 uur slaap nodig. Kies voor goede nachtrust.

6. Leef je eigen leven

Maak de keuzes die jij wilt maken, voor jezelf en voor jouw onderneming. Je hoeft geen goedkeuring van anderen en je hoeft het niet hetzelfde te doen als anderen. Jouw ideale balans mag er anders uit zien dan die van anderen, als het maar wel jouw bewust gekozen balans is. Wees trots op wie je bent, wat je doet en de keuzes die je maakt.

Wil je meer tips over hoe mentale en fysieke fitheid je voluit laten ondernemen? Beluister dan de inspirerende en motiverende podcasts, video interviews en lees de andere blogs van Judith. Dit helpt je om vooruit te gaan.