Seizoenswerk: hoe zit het dan met je AOV?

Ben jij een ondernemer die het vooral van seizoenswerk moet hebben? Bijvoorbeeld omdat je eigenaar bent van een oliebollen- of kerstboomkraam? Dan kan het zijn dat je niet het hele jaar door een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) wilt hebben. Of misschien heb je buiten dat seizoen wel ander werk. Hoe ga je dan om met je AOV?
Als je seizoenswerk doet, kun je buiten het seizoen je AOV laten schorsen. Dit noemen we bij Allianz sluimeren. Je zet je AOV dan tijdelijk stop en betaalt slechts een deel van de premie, namelijk 10%. Deze premie betaal je om de rechten op de verzekering zoals deze nu loopt te houden. Je hoeft dan niet meer gekeurd te worden na de sluimerperiode. Daar staat tegenover dat je geen recht hebt op een uitkering als je tijdens het sluimeren arbeidsongeschikt raakt. Samen met ons spreek je een vaste periode af met een begin- en einddatum. Sluimeren is maximaal een jaar mogelijk. Voor sluimeren kun je ook kiezen als je inkomen daalt omdat je tijdelijk minder opdrachten hebt.
Als je seizoenswerk verricht, heb je ook bij je AOV de mogelijkheid om een seizoensclausule te kiezen. Dan wordt de periode waarin je werkt genoteerd. Je verzekert dan je inkomen in deze periode. En je hebt alleen recht op een uitkering in deze periode. Maar het maakt voor je uitkering niet uit wanneer je arbeidsongeschikt raakt. Als je dus ziek wordt buiten de periode dat je seizoenswerk verricht, kun je toch een beroep doen op je AOV, voor een uitkering in de periode die is vastgelegd.
Stel dat je een oliebollenkraam hebt, maar ook in de zomermaanden als zelfstandig ondernemer aan de slag gaat, bijvoorbeeld als lasser. Dan kun je ook daar je AOV op aanpassen. Je kunt namelijk je werkzaamheden die buiten het seizoen vallen meeverzekeren. Hoeveel premie je betaalt, is afhankelijk van de beroepsklasse waarin jouw beroepen zijn ingedeeld. En om dat te bepalen, wordt er gekeken naar je zwaarste beroep.

Naast deze mogelijkheden voor seizoenswerk bij je AOV, bestaat er ook zoiets als een tijdelijke AOV. Deze verzekering is niet speciaal voor seizoenswerk. Het is een AOV waarbij je tijdelijk een uitkering krijgt, bijvoorbeeld 5 jaar lang. Daarna stopt de uitkering. Je hebt dan 5 jaar de tijd om op een andere manier voor je inkomen te zorgen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je om te laten scholen. Of door te regelen dat je partner meer gaat werken en daardoor meer gaat verdienen. Een tijdelijke AOV is dus een heel bewuste keuze voor een korte uitkering. De Allianz Fundament AOV en de Allianz Maatwerk AOV zijn voorbeelden van AOV's die je voor zo'n korte uitkeringsduur kunt sluiten. 

Meer weten over de beste optie voor jou? Neem contact op met een verzekeringsadviseur.