Ransomware, hoe bescherm jij je bedrijf ertegen?

Steeds vaker worden MKB-bedrijven het slachtoffer van ransomware. Dat signaleren beveiligingsonderzoekers, verzekeraars en brancheorganisatie MKB-Nederland. Hoe kunnen ondernemers zich beschermen tegen deze cybercriminelen?
Ransomware is een vorm van cybercrime waarbij criminelen je computersystemen ‘gijzelen’. Ze kidnappen je bestanden waardoor je niet meer bij je administratie, klantgegevens of andere belangrijke documenten kunt. Ook kunnen ze je productproces stilleggen. Je kunt dan geen kant meer op. Totdat je het geëiste losgeld betaalt. En dat kan kunnen zeer forse bedragen zijn. Van enkele (tien)duizenden euro’s tot zelfs miljoenen bij grote multinationals.
De aandacht van de cybercrimineel verschuift van consumenten naar bedrijven. Dat is wel logisch: bij ondernemingen kunnen ze veel meer losgeld vragen. Bovendien hebben bedrijven toch regelmatig geen keus. Betalen is, tenzij het bedrijf eerder adequate maatregelen heeft getroffen, vaak het enige alternatief voor op slot zitten.
Niet alleen worden steeds meer bedrijven getroffen door ransomware, ook verandert de wijze waarop de criminelen opereren. Tot voor kort werd ransomware of gijzelsoftware met een digitaal schot hagel afgevuurd: criminelen verstuurden duizenden mailtjes met daarin een virus, in de hoop dat een enkeling het fatale bestand zou openen. Maar nu opereren cybercriminelen veel professioneler. Ze richten zich op ondernemingen, breken in op het netwerk van een bedrijf, doen vooronderzoek en kijken hoe zij nog meer geld kunnen verdienen.
Juist omdat cybercriminelen het steeds vaker op bedrijven gemunt hebben, is het voor ondernemers des te belangrijker om preventiemaatregelen te nemen zodat je niet het slachtoffer van deze chantage wordt. Dus beveilig je je netwerken, richt je je processen goed in, maak je je medewerkers ‘cyberbewust’ en train je hen in cyberveilig gedrag. En je doet de Cyber Risicoscan om te ontdekken hoe je cyber secure onderneemt. Maar hoe goed ook je maatregelen, 100% zekerheid heb je niet. En omdat die zekerheid er niet is, biedt Allianz je de mogelijkheid je te verzekeren tegen de financiële gevolgen van cybercrime.

De Allianz Cyberverzekering dekt - naast de schade van aansprakelijkheid en crisismanagement - ook schade die je bedrijf oploopt door ransomware. Ook vergoeden we andere bedrijfsschade door cybercrime, zoals ontoegankelijke computersystemen, afschrijvingen van je bankrekening, gehackte telefoonsystemen en de kosten van herstel van programmatuur of data.

Bovendien heb je 24/7 toegang tot de Allianz Cyber Hulpdienst. Zodra je een cyberincident meldt, staat er een professional klaar om het voorval te herstellen en de crisis onder controle te brengen. Je kunt zelfs al de Allianz Cyber Hulpdienst bellen als je het vermoeden hebt van een cyberincident.

Wil je meer weten over de Allianz Cyberverzekering? Of wil je een cyberverzekering sluiten? Neem dan contact op met je verzekeringsadviseur.