Zonder stress op vakantie als ondernemer

Zorgeloos op vakantie als ondernemer? Dat vergt wel iets meer voorbereidingen dan het klaarleggen van zonnebrand, paspoort en badlaken. Gebruik deze checklist om zonder stress op reis te gaan.
Plan je vakantie in een periode waarin je opdrachtgevers je niet dringend nodig hebben. Ben je bijvoorbeeld zzp’er in de bouw? Dan is het handig om zelf ook in de bouwvak op vakantie te gaan. Ga je buiten de bouwvak om, dan heb je kans opdrachten mis te lopen.
Op vakantie gaan betekent voor een ondernemer vaak: even geen of minder inkomsten. Zorg daarom voor een financiële buffer. Zodat je als je terugkomt van vakantie niet op een houtje hoeft te bijten. Het is ook handig om je facturen nog voor je vakantie op te sturen. 
Soms kan het handig zijn om een collega-ondernemer te vragen om jouw taken over te nemen. Regel zo’n vervanger op tijd. En werk hem of haar ruim van tevoren in. Draag je je taken over aan je personeel? Doe dat dan ook op tijd, zodat je met een gerust gevoel op vakantie kunt gaan.

Informeer je opdrachtgevers, klanten en leveranciers vroegtijdig over je afwezigheid of over een beperkte bezetting. En laat ze weten bij we ze terechtkunnen als ze ergens mee zitten tijdens je afwezigheid. Het is ook handig om via een out-of-office-bericht en een voicemailbericht te laten weten dat je afwezig bent.

Hierbij geldt wel een waarschuwing: bedenk dat inbrekers ook erg geïnteresseerd zijn in de periode dat je er niet bent. Dus wees niet té transparant. En neem de nodige maatregelen om inbraak in je bedrijf te voorkomen.

Als ondernemer vind je het vast lastig om je werk los te laten. Maar als je continu gebeld en gemaild wordt, kom je nooit tot rust. Maak daarom goede afspraken over je bereikbaarheid. Als je niet helemaal van de buitenwereld afgesloten wilt zijn, kun je met jezelf afspreken om alleen aan het einde van de dag voicemailberichten af te luisteren en je mail te lezen. Of vraag je werknemers alleen om de dag een update te sturen. Laat ook altijd goed weten op welke manier je werknemers het beste contact met je kunnen opnemen bij calamiteiten.
Je hoopt natuurlijk dat alles goed verloopt. Maar het kan altijd gebeuren dat je je reis moet afbreken door ziekte of misschien wel een sterfgeval. Dan is een reisverzekering geen overbodige luxe. Ook een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) kan handig zijn. Stel dat je tijdens je autovakantie een ongeluk krijgt en een paar maanden uitgeschakeld bent. Als ondernemer heb je die maanden geen inkomen. Met een AOV voorkom je dit. Een AOV moet je wel ruim op tijd regelen. Je krijgt namelijk te maken met een acceptatietraject, en dat is niet in een paar dagen afgerond. Nog geen AOV? Bereken hier jouw premie.
Hoe je het ook aanpakt, een vakantie heb je nodig. Om even afstand te nemen, tot rust te komen en nieuwe ideeën op te doen. Dus boek dat strandhuisje of vijfsterrenhotel en geniet ervan. Prettige vakantie!