Steeds meer ongevallen op de bouwplaats: voorkomen en verzekeren 

Het aantal bedrijven in de bouw blijft stijgen. In een jaar tijd steeg het aantal ondernemingen met 8% tot ruim 180.000. Deze toename komt voornamelijk door het groeiende aantal zzp’ers. Niet zo gek als je bedenkt dat ook de omzet verder toeneemt: ruim 10%. Positieve cijfers natuurlijk, maar aan de bouw kleven ook grote risico’s. Dat ziet ook de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW): het aantal ongevallen op de bouwplaats neemt jaar op jaar toe.

Een bouwplaats is niet altijd overzichtelijk. Er lopen vaak veel verschillende mensen rond. Niet alleen de aannemer met zijn personeel, maar ook veel zelfstandigen. En de rolverdeling is dan niet altijd even duidelijk. Wie is er verantwoordelijk? En waarvoor? Voor het werk of ook de veiligheid?

De Inspectie SZW heeft geconstateerd dat het aantal ongevallen op de bouwplaats met 3,5% is toegenomen. Volgens de inspectie raken werknemers steeds vaker betrokken bij ernstige ongevallen op het werk. In 2017 vielen er bij bouwbedrijven 20 dodelijke slachtoffers.

Dit is de top 5 van ongevallen volgens een onderzoek van Volandis:

  1. Vallen van minder dan 2,5 meter hoogte
  2. Geraakt door wegschietend voorwerp
  3. Ongeval op de werf, opslag of werkplaats
  4. Val van meer dan 2,5 meter hoogte
  5. Verstappen

Als je als zelfstandige of werknemer op de bouwplaats bent, kun je niet aan alle risico’s werken. Maar er zijn wel veel dingen die je zelf kunt doen:

  • Ben je zelf verantwoordelijk voor de bouwplaats? Zorg er dan voor dat dat bij iedereen op de bouwplaats bekend is. En dat veiligheidsmaatregelen bekend zijn en worden nageleefd. Werk je op de bouwplaats? Zorg er dan voor dat je weet wie er verantwoordelijk is. En wie het werk coördineert en toezicht houdt op de veiligheid.
  • Gebruik altijd beschermingsmiddelen, zoals een veiligheidshelm, werkschoenen en mondkapjes. En zorg er als toezichthouder voor dat ze ook daadwerkelijk worden gedragen of gebruikt.
  • Zorg regelmatig voor aandacht voor arbeidsomstandigheden. Er zijn cursussen die je kunt volgen, zoals bedrijfshulpverlening of EHBO. Of je kunt ze via je werkgever doen.
Helaas gaat het nog wel vaak fout. En dan hebben nabestaanden van verongelukte werknemers in de bouw recht op een bruto-uitkering van € 25.000,-. Bij blijvende invaliditeit krijgt de bouwvakker € 50.000,-. Dat staat in de CAO Bouw en Infra. Maar werk je als zelfstandige? Dan moet je zelf een ongevallenverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering regelen. Maar je kunt ook afspraken maken met je opdrachtgever. In de modelovereenkomst van de Belastingdienst staat hiervoor al een bepaling. Maar dat is geen verplichting. Beter is het om zelf een verzekering te regelen. Dan weet je dat je altijd goed verzekerd bent. Waar en voor wie je ook werkt.
Wil je weten welke verzekering je nodig hebt? En wat het kost? Neem dan contact op met je financieel adviseur of met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt. Dan weet je zeker dat je goed beschermd aan de slag kunt.