Ondernemers kunnen veel leren van topsporters

Op de Olympische Winterspelen in Beijing behalen ‘we’ 20 medailles, tenminste als we de voorspellingen mogen geloven. We maken vooral kans op edelmetaal bij het schaatsen, maar ook in snowboarden en bobsleeën scoren we steeds hoger. Wat de uitslagen ook zullen zijn, zeker is dat de sporters zich van hun beste kant laten zien. En dat geldt zeker voor de Paralympische topsporters die een maand later hun prestaties mogen tonen. Ondernemen wordt vaak gespiegeld aan topsport. De vraag is dan ook: wat kunnen ondernemers leren van topsporters? 
Olympische sporters presteren op de toppen van het menselijk kunnen. En ze pieken op het juiste moment. Net als topsporters kennen ondernemers ook hoogte- en dieptepunten. En net als topsporters gaat het leven van een ondernemer lang niet altijd over rozen. Maar voor beiden geldt: opgeven bij een tegenslag is geen optie. En daarbij zijn Paralympiërs het ultieme bewijs dat je het allerhoogste niveau kunt bereiken door tegenslagen, hindernissen en beperkingen te overwinnen. Als officieel partner van de Paralympische Spelen steunen wij deze atleten vol overtuiging. En wij leren ook van hen. Misschien jij ook wel. Want omgaan met tegenslag is nu, tijdens de pandemie, helemaal geboden. Kijkend naar de topsporters, kunnen we 4 dingen van hen leren.
Als het tegenzit, wil niet zeggen dat het nooit meer zal lukken. Voor Paralympiërs was en is hun beperking een belemmering. Maar zij laten zien dat je meer bent dan je handicap. Dat je je niet uit het veld moet laten slaan. Dat je ook met een beperking op het allerhoogste niveau kunt presteren. Zij hebben hun tegenslag omgezet in motivatie en strijdlust. Als ondernemer zul je dit breekpunt ongetwijfeld herkennen. Bij tegenspoed is het belangrijk dat je de knop kunt omzetten. Pech, een ongeluk of schade betekenen niet dat je je droom moet opgeven. Ze geven je juist de kans om dit om te buigen naar de wil om een tandje bij te schakelen. 
Het is belangrijk je er soms aan te herinneren waartoe je in staat bent. Wat vandaag niet gaat, lukt morgen misschien wel. De coronabeperkingen van nu kunnen over enkele maanden verdwenen zijn. Vertrouwen in jezelf is hierbij key! Paralympische atleten laten zich ook niet tegenwerken door hun beperking, ook al moeten ze in hun weg naar de top een heel andere route nemen. Ook al roept iedereen om je heen dat je beter kunt stoppen, met zelfvertrouwen ben je in staat door te gaan.
Skiën moet je leren. En dat doe je met vallen en opstaan. Wat dan te denken van skiën door slechtzienden en blinden? Dat kan alleen door zeer intensief te trainen. En door blind te vertrouwen op je zelf en je buddy. Bij ondernemen werkt het in principe niet anders. Ook als ondernemer moet je hard werken om op dat punt te komen waarbij het ineens als vanzelf lijkt te gaan. Ook jij moet kunnen vertrouwen op je instinct en je omgeving. Het begint allemaal met discipline. En uiteindelijk betaalt die inzet zich dubbel en dwars uit: met passie ondernemen.
De Paralympische sporters hebben hun beperking overwonnen door niet bij de pakken neer te gaan zitten. Zij laten ons ervaren hoe zij hun bijzondere vaardigheden gebruiken om geweldige prestaties te bereiken. Met maar één doel voor ogen: met hun talent en drive hun droom najagen om te slagen op het internationale toneel. Ook bij ondernemen moet je, om succesvol te zijn, soms afwijken van de gebaande paden en het anders doen dan de rest. En anders dan je misschien zelf in eerste instantie had gedacht, ook al gaat het verleggen van grenzen vaak gepaard met risico’s. Want alleen wie niet opgeeft, zal met zijn hoofd boven het maisveld uitsteken. En op de hoogste trede staan.
Allianz is al jaren partner van het International Paralympic Committee (IPC) en sinds januari 2022 ook van de Olympische Beweging.. Samen ontwikkelden Allianz, het IOC en het IPC de videoserie­­ ‘#SparkConfidence’ waarin verschillende Olympische en Paralympische atleten de hoofdrol hebben. Zij laten zien hoe zij met hun passie, moed en discipline hun dromen najagen en wie ze vertrouwen geeft. Bekijk
hier 
de video’s. #SparkConfidence