4 dingen die ondernemers kunnen leren van topsporters

Het zit erop: in Zuid-Korea zijn de Paralympische Spelen afgelopen. Met totaal 7 medailles hebben onze Nederlandse sporters zich van hun beste kant laten zien. Daarmee zijn het de meest succesvolle Paralympische Spelen ooit voor Nederland. En wat hebben we ervan genoten! Soms nog wel indrukwekkender om naar te kijken dan de ‘gewone’ Olympische Spelen. Bedenk zelf namelijk maar eens hoe het skiën je af zou gaan met een visuele beperking, waarbij je puur af moet gaan op geluid. Of wat dacht je van snowboarden, terwijl een been is geamputeerd?
Net zoals de topsport kent ondernemen ook dieptepunten en hoogtepunten. Het leven van een ondernemer gaat lang niet altijd over rozen, maar dit betekent niet dat opgeven bij elke tegenslag de oplossing is. Paralympische sporters zijn het ultieme bewijs dat je het allerhoogste niveau kunt bereiken door een groot aantal hindernissen te overwinnen. Als officieel partner van de Paralympische Spelen vinden wij dat ondernemer heel wat van deze atleten kunnen leren.
Eén tegenslag (of twee, of drie, of…) betekent niet dat het nooit meer zal lukken. Veel Paralympische sporters hebben op een punt gestaan dat ze hun beperking zagen als belemmering in plaats van als kans. Toch hebben ze deze onzekerheid omgezet in motivatie om te knokken om zo het beste uit zichzelf te halen. Iedere ondernemer zal dit breekpunt ongetwijfeld herkennen. Op zo’n moment is het belangrijk om een knop om te zetten. Hindernissen betekenen namelijk niet dat je meteen je droom op moet geven. Het is juist de kunst om dit om te buigen naar een motivatie om er nog harder voor te strijden.
Het is belangrijk altijd te onthouden waartoe je in staat bent. Wat vandaag niet gaat, lukt morgen misschien wel. Vertrouwen in jezelf is hierbij key! Paralympische atleten laten zich ook niet tegenwerken door hun beperking, ook al betekent dit dat ze in hun weg naar de top een hele andere route moeten nemen. Ook al roept je hele omgeving dat je beter kan stoppen, zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je in staat bent altijd door te gaan.
Niemand kan zomaar blind skiën. Hier is veel training voor nodig met heel veel vallen en opstaan. Bij ondernemen werkt het in principe niet anders. Ook hier moet hard gewerkt worden om op dat punt te komen waarbij het ineens als vanzelf lijkt te gaan. Discipline speelt hier een grote rol in. Alleen op deze manier kunnen ondernemers zich richten op hun grote passie: ondernemen.
De Paralympische sporters zijn niet bij de pakken neer gaan zitten, ondanks hun beperking. Zij laten ons tijdens de Paralympische Spelen ervaren hoe zij hun bijzondere vaardigheden gebruiken om geweldige prestaties te bereiken. Met maar één doel voor ogen: met hun talent de droom najagen om te slagen op het internationale toneel. Ook bij ondernemen is het om succesvol te zijn bijna noodzakelijk om af te wijken van de gebaande paden en het anders te doen dan de rest. Anders dan je misschien zelf in eerste instantie had gedacht, ook al gaat het verleggen van grenzen vaak gepaard met risico’s. Want alleen wie niet opgeeft, zal met zijn hoofd boven het maisveld uitsteken.
Allianz is partner van het International Paralympic Committee (IPC) en werd in 2011 de eerste International Partner van het IPC. Allianz steunt verder de nationale paralympische comités in veertien landen. Samen ontwikkelden Allianz en het IPC de videoserie­­ ‘Limitless’ waarin verschillende Paralympische atleten de hoofdrol hebben. Zij laten zien hoe zij met hun passie, moed en discipline hun dromen najagen, ondanks alle moeilijkheden die ze onderweg tegen zijn gekomen. Bekijk hier de video’s van RobinMillie en Anna.