Ondernemer, wat zijn jouw voornemens voor 2021?

05-01-2021
Leestijd: 1:30 min

2020 stond voor zzp’ers en ondernemers volledig in het teken van beperkingen en onzekerheid. Het nieuwe jaar is het jaar van hoop. In je privéleven en als ondernemer. Hoop op snelle vaccinatie en immuniteit. Op ‘normale’ omstandigheden. Op samenwerken en samenzijn met collega’s. En op herstel en zakelijk succes. Zo wordt 2021 een jaar met perspectief. 

Het coronavirus heeft ons nog eens bewust gemaakt wat echt belangrijk is in het leven. Tuurlijk, als ondernemers willen we succesvol zijn, groei realiseren en winst maken. En bij tegenslag kunnen ondernemers als geen ander omdenken en omschakelen. En dus zochten ze vanaf de eerste beperkingen nieuwe activiteiten, aangepaste serviceniveaus en andere manieren van werken. Het uitgangspunt is nu social distancing. En dus werken we op afstand en overleggen we digitaal. Contact van mens tot mens is voorlopig in de ban.
Thuis werken en op afstand ondernemen maakte ons eens te meer duidelijk hoe belangrijk menselijk contact voor ons is. Hoezeer wij hechten aan fysieke aanwezigheid, terloopse opmerkingen, oogcontact, gebaren, schouderklopjes, echte emoties, aandacht voor elkaar. Voor veel ondernemers en hun medewerkers is dat thuiswerken dan ook een hele opgave. Iets tegennatuurlijks. Of praktisch moeilijk uitvoerbaar vanwege een beperkte ruimte of aanwezige kinderen. Zij verlangen zo snel mogelijk naar het oude normaal. Naar hun collega’s, en misschien zelfs naar hun leidinggevenden. 
En wat voor je medewerkers geldt, geldt misschien ook voor jou. Want als ondernemer is het vaak al eenzaam aan de top. En als er dan geen sparringpartners in de directe nabijheid zijn, ben je helemaal op jezelf aangewezen. Met het gevaar dat je je zakelijke beslommeringen meeneemt in je privéleven. Misschien is dat het goede voornemen voor 2021: je bewust zijn van het belang van een gezonde werk-privébalans. Het besef dat je bedrijf niet het enige is dat telt. Dat je niet zonder een gezond privéleven kunt. Met persoonlijke aandacht voor elkaar. Er zijn voor je partner en dierbaren. En er dan echt zijn. Zo maak je van 2021 een succesvol jaar: zakelijk en privé.
Wil jij meer weten over een goede werk-privébalans? Hoe jij als ondernemer dit hoopvolle jaar gezond tot een succes kunt maken? Lees dan ook deze populaire blogs: