Ondernemer, pak je rust

Ondernemen is topsport. Dat weet elke ondernemer. Maar toch lijken veel ondernemers iets niet te doen, wat topsporters wel doen: rust pakken. Voetballers voetballen niet 90 minuten achter elkaar, omdat ze weten dat ze tussendoor rust nodig hebben. Tennissers nemen na elke oneven set een momentje van rust. Wielrenners hebben tijdens de Tour de France rustdagen. Maar ondernemers? Die blijven gas geven. Vraag je hen wanneer ze rust pakken, dan is in 99% van de gevallen het antwoord: “Rust, hoe pak je dat?” Dat leg ik hieronder uit.

Rusten is belangrijk. Voor elk mens en zeker voor iedereen die veel van zichzelf vraagt. Dat weten we allemaal. En dan bedoel ik niet rust in de zin van: 3 weken per jaar met vakantie en de overige 49 weken doorknallen. Nee, voldoende rust, het liefst dagelijks maar ieder geval wekelijks. In de podcast ‘waarom vakantie geen burn-out voorkomt’ sprak ik met psycholoog Thijs Launspach over dit onderwerp. Hierin legt hij ook uitgebreid uit waarom rust zo belangrijk is voor de mens. Zowel het lichaam als het brein heeft tijd nodig om te verwerken wat het heeft meegemaakt. Dat verwerken kan alleen maar tijdens rustmomenten. En laten die rustmomenten nou tegenwoordig niet meer spontaan oppoppen als je in een wachtkamer zit of als je in de rij staat bij de supermarkt. Want ook dán zijn we aan het werk op onze mobiele telefoon. Dus die rustmomenten moeten we bewust inplannen. Maar hoé dan?

Allereerst pak je je rust met slaap. Slaap is vaak een ondergeschoven kindje als je het hebt over vitaliteit. Hoewel slaap zelfs belangrijker is, krijgen voeding en beweging veel meer aandacht in het vitaliteitsvraagstuk. Uit onderzoek van Allianz en Ipsos blijkt dat ongeveer de helft van ondernemend Nederland onrustig slaapt. Wanneer je te weinig slaapt, herstelt je lichaam onvoldoende. Je krijgt last van concentratieverlies, je wordt prikkelbaar, je reactiesnelheid neemt af, je geheugen werkt slechter en somberheid neemt toe. Een voorbeeld van de ernst van de gevolgen van slaaptekort: uit onderzoek van SWOV naar de verkeersveiligheid in ons land blijkt dat bij 15 tot 20% van de verkeersongevallen vermoeidheid een grote rol speelt. Tevens zorgt slaapgebrek voor meer aanmaak van het hormoon ghreline, wat honger stimuleert. Mensen met slaapgebrek gaan hierdoor meer eten en dat zorgt vaak voor overgewicht. Pak dus je nachtrust. Heb je behoefte aan tips voor een goede nachtrust? Lees dan deze blog.
Volgens onderzoek van de NASA is een powernap een uitstekende manier om a) je slaaptekort in te halen of b) extra slaap te krijgen. De powernap moet echter wel op de juiste manier uitgevoerd worden: in een cyclus van 90 minuten (dus of 90 minuten, of 3 uur, of 4,5 uur, enz.) óf een powernap van 20 minuten. Ook is het van belang dat je de powernap op het juiste moment doet: ongeveer tussen 13:30u en 15:30u ’s middags. En aangezien je als ondernemer grotendeels je eigen tijd indeelt, zou juist deze powernap voor jou ideaal kunnen zijn!
Rustmomenten waarop je brein niét aan het werk is. Je brein is, zoals Mark Tigchelaar ook in deze podcast over ’24 uur per dag online’ vertelt, aan het werk als het nieuwe informatie aan het bedenken is of als het nieuwe informatie tot zich neemt. Dus ja, ook door social media scrollen is werk voor je brein ;)) Hoe je die rust dus wel kunt pakken? Ga wandelen, ga sporten, ga met een kop koffie op de bank zitten, staar uit het raam, wacht rustig en kijk om je heen op de momenten dat je moet wachten (file, rij voor kassa, ov, enz.).

All-in ondernemen kan niet zonder all-in rusten. Net zoals een topsporter niet kan presteren zonder voldoende rust. Geef nachtrust prioriteit, plan een powernap in gedurende de middag en neem voldoende rustmomentjes voor het brein. Dan blijf je vitaal, productief, gezond en vrolijk!

Wil je meer tips over voluit ondernemen door mentale en fysieke fitheid? Lees dan de andere blogs, luister de podcastserie, kijk de video interviews en blijf all-in ondernemen met Allianz en Judith Noordzij.