Zorg voor je fysieke, mentale én financiële gezondheid!
De coronacrisis vraagt veel energie, creativiteit en uithoudingsvermogen van ondernemers. Juist in deze tijd is het belangrijk dat je mentaal fit en weerbaar bent. En dat je wat vet op de botten hebt. Een reservepot voorkomt stress en stelt je in staat financieel minder goede tijden door te komen.
Ondernemers ervaren stress
Uit een peiling van Ondernemersorganisatie ONL blijkt dat zeventig procent van de ondernemers meer stress ervaart door corona en dat ruim de helft lijdt aan slapeloosheid. Ook geven ondernemers hun leven nu een slechtere beoordeling. Zij zijn continu bezig om hun bedrijf goed door deze crisis te helpen. En veel ondernemers staan permanent in de overlevingsstand.
Burn-out als sluipmoordenaar
De peiling van ONL staat niet op zich. Want uit onderzoek van het Nationaal Centrum Preventie Burn-Out en Stress (NCPBS) blijkt dat voor twee op de drie MKB-ondernemers burn-out dreigt. Volgens NCPSB-voorman Theo Immers zijn er ondernemers die op hun laatste reserves leven. “Dit gebeurt onbewust. Burn-out is een sluipmoordenaar. Mensen zien dat eigenlijk nooit aankomen.”
Stress door geldzorgen
De zorgen van ondernemers zijn groot. Zo zijn twee op de drie ondernemers onzeker over de toekomst van hun bedrijf. En een op de twee geeft aan geldzorgen te hebben. Dat is fnuikend voor de (psychische) gezondheid. En leidt vaak tot depressieve gedachten of gevoelens. Of tot andere gezondheidsklachten. Toch gaat slechts één op de tien ondernemers met gezondheidsproblemen naar de huisarts. Met alle risico’s van dien voor de continuïteit van de onderneming.
Geld achter de hand
Veel stress komt door onzekerheid of door geldzorgen. Betaalpauzes, uitstel van belasting en overheidsregelingen kunnen je helpen deze periode te overbruggen. Maar uiteindelijk kost het geld. Een buffer is cruciaal om je bedrijf draaiende te houden. Dat is een van de lessen die we van de coronacrisis kunnen leren. En waarmee we duurzame inzetbaarheid breder kunnen invullen.
Duurzame inzetbaarheid
Duurzame inzetbaarheid is gezond en met plezier blijven ondernemen. Ook op hogere leeftijd. En dus zorg je ervoor dat je fysiek én mentaal fit blijft. Dat lukt beter als je ook financieel fit bent en kapitaal achter de hand hebt. Dan kun je iets relaxter omgaan met periodes dat het tegenzit.
Met een buffer heb je een zorg minder
Het belang van een buffer is wel duidelijk. Mocht je die reserve niet hebben, maak het dan – zodra het kan – je prioriteit om er één op te bouwen! Zet bijvoorbeeld elke maand een bedrag opzij. En spaar net zolang tot je een buffer hebt van drie tot vijf keer je maandinkomen. Uiteraard kan die reserve iets lager zijn als je een je partner hebt die ook verdient. Via het Nibud kun je berekenen hoe groot jouw buffer zou moeten zijn.
Gratis counseling bij Allianz AOV
In goede tijden kun je een buffer opbouwen. In tijden waarin het minder gaat, is dat een stuk lastiger. Als het water je als ondernemer aan de lippen staat, kan dat tot gezondheidsklachten en stress leiden. Wat doe je in dat geval? Blijf niet met klachten rondlopen, maar praat erover. Praat met mensen die je vertrouwt of ga naar een professional, zoals bijvoorbeeld je huisarts. Als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) van Allianz hebt, kun je altijd aankloppen bij een counselor of coach van MentaVitalis. Zij helpen je gezond te (blijven) werken. Zo blijf je duurzaam inzetbaar en kun je beter alle uitdagingen aan.
Tips om gezond te ondernemen
- Zorg dat je fysiek en mentaal fit bent.
- Blijf niet rondlopen met (aanhoudende) stressgevoelens.
- Ga bij gezondheidsklachten naar je huisarts.
- Houd overzicht op je financiën.
- Check welke financiële regelingen voor jou gelden.
- Doe de regelingencheck van de KvK.
Meer inspirerende blogs
Wil je meer tips over fysiek en mentaal fit ondernemen? Lees dan ook onze blogs over ondernemen met de juiste vaardigheden, met een goede conditie en met een gezonde geest.